focivilag

A csöndes nyár nagyobb felelősséget ró Chiesára, Vlahovicra és Allegrire

4 perces olvasási idő

Timothy Weah volt az egyetlen új, a keretbe kerülő szerzeménye a Juventusnak a nyár során, így Lorenzo Bettoni érvelése szerint Federico Chiesára, Dusan Vlahovicra és Massimiliano Allegrire még nagyobb felelősség hárul. 

Giuntoli júliusban a sajtótájékoztatón, melyen bemutatkozott, elismerte, hogy megfelelő ajánlat esetén bármelyik játékos távozhat, beleértve a sztárokat, Dusan Vlahovicot és Federico Chiesát is. A szurkolók két kedvence elérhető is volt a piacon, de csak akkor távoztak volna, ha a Bianconeri elég nagy ajánlatot kapott volna értük. A Juventus 2021-22-re több, mint 250 millió eurós veszteséget könyvelt el, és mivel az Exor holding 2025-ig nem fog tőkeemeléstkezdeményezni, a klub számára az egyetlen lehetőség az volt, hogy eladja legértékesebb játékosait.

Giuntoli megpróbálta elcserélni Vlahovicot Romelu Lukakura, de a tárgyalások hamar véget értek, mivel a Chelsea nem volt hajlandó 40 millió eurót pluszba rátenni a lehetséges csereüzletre.

A transzfer nem jött létre, de ez nem feltétlenül rossz hír a torinói fekete-fehérek számára. A Juventus szurkolóinak biztosan nem, akiknek többsége ellenezte a belga válogatott játékos szerződtetését. Tegyük hozzá, hogy mind Chiesa, mind Vlahovic három meccsen egyenként két góllal kezdte az új szezont, és az olasz válogatott játékos végre úgy tűnik, visszatért a legjobb formájához egy nehéz szezon után, amelyben fizikai problémákkal és sérüléshullámokkal küzdött.

Weah volt a Juventus első csapatának egyetlen új szerzeménye nyáron, de joggal mondhatjuk, hogy az Öreg Hölgy legfontosabb játékosai az új szezonban az ex-Fiorentina-sztárok lesznek. Chiesa az előző idényben nem volt állandó kezdőjátékos, de most remekül kezdett, ráadásul új szerepkörben, ami úgy tűnik, állandósulni fog. Vlahovic a Juventus legjobb góllövője volt az elmúlt szezonban, de a 42 mérkőzésen szerzett 14 gólja nem tekinthető kiemelkedő eredménynek egy olyan csatártól, akit alig 18 hónappal ezelőtt 80 millió euróért vett meg a klub.

Allegri nem titkolta, hogy Chiesát középcsatárként szeretné játsszatni, így ő lesz Vlahovic partnere a 3-5-2-es felállásban. Az még kérdéses, hogy Chiesa középcsatárként vagy egy visszavontabb, második támadó szerepkörében érzi jobban magát, tekintve, hogy az idei szezon első három Serie A-s meccsén továbbra is inkább a pálya szélén láttuk futballozni. Összességében úgy tűnik, hogy Allegri taktikája beválik, mivel a Juve tisztességesen kezdett, három meccsen hét pontot szerzett.

Néhány Juventus szurkolót meglepett, hogy a nyár egyetlen új szerzeménye az amerikai válogatott Weah volt, de Giuntoli nem tehetett sokkal többet, mivel gyakorlatilag nem állt rendelkezésére elkölthető pénz. Weah Juan Cuadradót váltotta, aki szerződése lejártával távozott, ingyen igazolt az Interhez. 

Giuntolinak a versenyképesség és a fenntarthatóság között kellett egyensúlyoznia. Néhány határozott döntéssel csökkentette a bérköltséget, többek között Leonardo Bonucci eladásával. A sportigazgató Max Allegri tanácsát követte, mivel az edző már februárban közölte a veterán védővel, hogy nem szerepel a 2023-24-es terveiben.

Denis Zakaria 20 millió eurós, végleges átigazolással a Monacóhoz került, emellett több fiatal játékos is távozott kölcsönbe. Kaio Jorge, Enzo Barrenechea és Matias Soulé a Frosinonénál szerezhet Serie A-s játékperceket. Luca Pellegrini visszatért a Lazióhoz, Arthur a Fiorentinához szerződött, a 20 éves védő, Facundo Gonzalez pedig a szezon végéig a Sampdoriához ment.

Nehéz ítéletet mondani a Juventus átigazolási piacáról. Weah egy izgalmas szerzemény, de valószínűleg nincs azon a szinten, mint Cuadrado, így papíron a kezdő XI valamivel gyengébb, mint az előző szezonban. Angel Di Maria is távozott, El Fideonak sem sikerült megváltania a világot Torinóban. A Juventus fiatalabb csapattal és alacsonyabb bérköltséggel kezdte meg az idényt. 

Egy ilyen nyár végén nyilvánvaló, hogy Chiesára, Vlahovicra és természetesen Maxra még nagyobb felelősség hárul ebben a szezonban. Az anyagiak nem tették lehetővé, hogy Giuntoli megerősítse a csapatot, így a Juventus sztárjain és edzőjén múlik, hogy tegyenek egy nagy lépést előre, hogy a Bianconeri újra versenyben lehessen a bajnoki címért, vagy legalább megszerezze az első négy hely valamelyikét, ami mindig a minimális cél az olasz labdarúgás rekordbajnokának.

fordította: szlevente21

Forrás(ok): football-italia.net