A 2024-es modellévű Škoda frissítésekre hamarosan teljes egészükben egészen addig a megújuló modellek részleteit tárgyalhatjuk ki. A Superb és a Kodiaq műszerfala kerül ezúttal fókuszba, amelyek ráadásul prémium hangulatot is sugároznak. Új infotainment rendszer és számos apróság jelent izgalmas újdonságot a cseh modellekben a növelt funkcionalitás és praktikum mellett.

Annak ellenére, hogy egy SUV, illetve egy szedán és kombi modellről beszélünk, minden esetben a Volkswagen konszern MQB Evo platformja adta az alapot, így a belsőégésű motorokat is tartalmazó paletta is átfedésben van. Ez az a platform, ami az új Tiguan, valamint a már csak kombiként továbbélő Passat alapját is adja.

Sokan örülnek a fizikai kapcsolóknak

A klasszikusabb autóformát képviselő Superb műszerfala esetében is feltűnik egy fontos részlet, ami sokak számára jelenthet kellemes csalódást: a légkondicionáló új vezérlőpanelt kapott, fizikai gombokkal és ízléses tekerőkapcsolókkal. Ehhez jön még a hangulatvilágítás, valamint az alumínium dekorok.

A márka tervezői tehát nem kizárólag az érintőkijelzőkre bízták a vezérlést, az okos tárcsák közepén ráadásul 1,25 colos kis kijelzők is szerepelnek, amelyek a funkcionalitást hivatottak bővíteni. Így a klasszikus klíma funkciók mellett a vezetői üzemmódok vagy épp a térkép nagyítása is kezelhető velük. A különféle funkciók között hosszabb lenyomással válthat a sofőr.

A Kodiaq műszerfala is karakteres formatervet kapott

A Kodiaq esetében hangsúlyos, az egész műszerfalon átívelő X-motívumot kapunk, magasabban húzódó középkonzollal és árnyékoló nélküli, de vetített óracsoporttal. Mindkét modell jelentősen előrelép az elődhöz képest, ráadásul egyértelműen prémiumabb hangulattal és minőséggel próbálja fokozni a gyártó a színvonalat.

Mindkét esetben egy 13 col képátlójú érintőpanel áll a középpontban, de a magasabb felszereltségű változatoknál 15 hüvelykes kijelző uralja majd a műszerfalat. Ezek ugyanazok az elemek, amelyek a Passat és Tiguan modellekben is szolgálatot teljesítenek. Ehhez 10 colos vetített kijelzőn társul a műszercsoport, illetve van head-up display is.

Prémium hangulat, több funkcionalitás

Ugyancsak fontos, hogy mind a Superb, mind a Kodiaq esetében a DSG váltó kezelése megújul, az a hagyományos helyről a jobb oldali bajuszkapcsolóra költözik. A Škoda az elmondása szerint mintegy 28 különféle Simply Clever funkciót adott hozzá az újdonságokhoz. Van vezetéknélküli töltés aktív hűtéssel, temérdek tároló, opcionális masszázsülés, ajtóba rejtett esernyő, jégkaparó és temérdek egyéb apróság. A gyártó ugyancsak fontosnak tarja, hogy a textíliák 100 %-ban újrahasznosított anyagokból készültek.

A friss belsőégésű motoros hajtásláncok között persze lesz eTSI és TDI, ráadásul a PHEV és a könnyűhibrid erőforrások sem maradnak el. Mindegyikhez DSG váltó társulhat, ráadásul a konnektoros hibridek esetében jókora, 25,7 kWh kapacitású telep nyújt több mint 100 km-es hatótávot. Az újdonságok hamarosan teljes valójukban bemutatkoznak, a vevők pedig 2024-ben rendelhetnek belőlük.