Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Vállt vállnak vetve dolgozik együtt a KAVOSZ és a Garantiqa Zrt. a hazai vállalkozásokért

2023. augusztus 24. - Cégkasszás

Megbonthatatlan, komoly és régi szövetség – így jellemezte a KAVOSZ Zrt. és a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kapcsolatát Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatója lapunknak azt mondta, hogy az elmúlt húsz évben a személyes és a szakmai együttműködésben is kifejezetten fontos és jó viszony alakult ki, ami mindkét szervezetnek közös érdeke.

A KAVOSZ alapvető célja a lehető legtöbb hazai mikro-, kis- és középvállalkozás hitelhez jutásának javítása, elsősorban az állami kamattámogatás biztosításával. A társaság irányítja a Széchenyi Kártya Programot (SZKP), amelyet Krisán László úgy jellemzett, hogy annak az első pillanattól az volt a küldetése, hogy áthidalja a bankok és a vállalkozók közötti természetes érdekkülönbségeket. 

Talán nem túlzás úgy fogalmazni, hogy ez egy régi és nehezen feloldható ellentét a pénzintézetek és a vállalkozói oldal között. Utóbbiak alapfelfogása, hogy a bankok túl nagyok, nem olcsók, magas fedezet mellett és rengeteg adminisztrációval hitelezik a vállalkozásokat. A bankok viszont abból indulnak ki, hogy a cégek túl kicsik, túl sok munkával jár a velük való bánás, illetve alapvetően magas rizikó mellett valósítható meg a finanszírozásuk. Mi ezt a helyzetet ismertük fel, és mondtuk azt, hogy ha ez a probléma, erre kell megoldást találnunk – részletezett a vezérigazgató.kavosz_krisan_laszlo_2.jpg

AMIKOR MINDENKI NYER

A Széchenyi Kártya Program valóban olyan termék, ami megnyugtató válasszal tud szolgálni mind a bankok, mind pedig a vállalkozások számára. Egyfelől a Program állami kezességvállalással együttesen fut, amiben óriási jelentőséggel bír a Garantiqa szerepvállalása is. Az állami társaság a kezdeti 70 után mára az SZKP-hiteltermékek esetén 80, sőt akár 90 százalékos aránnyal nyújt garanciát, így kiemelt szereplője a Programnak. Emellett ez különösen fontos a pénzintézetek szempontjából is, mivel az állami garancia komoly kockázati terheket vesz le a vállukról.

A másik oldalon, a vállalkozásoknak pedig azért kínál megfelelő megoldást, mert a kezességvállalás jelentősen csökkenti a kockázati felárakat. Mindezt ráadásul nagymértékű kamattámogatás egészíti ki, amelynek a jelentősége a jelenlegi, már-már kigazdálkodhatatlanul magas kamatkörnyezetben nyilvánul meg igazán: a piacon elérhető 20-22 százalékos kamat melletti hitelezés a Széchenyi Kártya Program MAX+-ban fix 5 százalékon valósul meg az állami támogatásnak köszönhetően, és ez, remélhetőleg, jó ideig még biztosan így is marad.

Az eredeti szabályozás értelmében a Programra vonatkozó állami támogatást a kormányzat félévente vizsgálja felül. Ez az idén, 2023. év elején megtörtént, a soron következő, nyári időpont viszont kitolódott. A kormány ugyanis április 12-én azt a döntést hozta, hogy a hitelpiaci helyzetre való tekintettel a Program támogatását 2023. december 31ig meghosszabbítja.

KÖZEL 300 MILLIÁRD FORINTNYI KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁS

A kormány már tavaly év végétől elérhetővé tette a 2023-as Széchenyi Kártya Program MAX+ forrásait. Ezeket egységesen nettó 5 százalékos fix kamat mellett helyezik ki a vállalkozásoknak. Nem kevés összegről van szó, hiszen a kabinet 2022-höz képest duplájára emelte a Program forrásait, így az idén összesen 290 milliárd forintnyi költségvetési támogatás áll rendelkezésre. A vállalkozások elképzeléseinek megvalósítása, igényeik kielégítése céljából több mint féltucatnyi terméket hirdettek meg.

Ezek közül is külön említést érdemel, hogy a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ keretein belül igényelhető összeg 500 millió forintra nőtt, a különösen nehéz gazdasági helyzetben lévő turisztikai ágazatban működő vállalkozások számára pedig új Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+ folyószámlahitelt vezettek be 300 millió forint maximális keretösszeggel.

A termékportfólió főbb elemei a következők:

  1. Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ – a napi működési költségek biztosításához szabad felhasználású folyószámlahitel 250 millió forintig, 1–3 éves futamidővel.
  2. Széchenyi Turisztikai Kártya MAX+ kifejezetten a turisztikai szektorban működő vállalkozások részére 300 millió forintos maximummal, ugyancsak 1–3 évre.
  3. Széchenyi Likviditási Hitel MAX+ – a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz-beszerzésekhez 250 millió forintig, 3 éves futamidővel.
  4. Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ – széles körű beruházási célok megvalósítására, köztük lízingcélokra is, illetve az energiahatékonyság javítását pedig külön altermékkel megcélozva („Gekko”).
  5. Széchenyi Mikrohitel MAX+ – továbbra is lehetőséget biztosítunk a legkisebb, akár kezdő mikro- és kisvállalkozások agrár- és nem agárberuházási céljainak megvalósítására 50 millió forintos plafonnal minimum 13, legfeljebb 120 hónapos futamidő mellett.
  6. Agrár Beruházási Hitel MAX+ – elősegíti az agrárvállalkozások fejlesztési elképzeléseinek megvalósítását maximum 500 millió forintig és akár tízéves futamidővel. 

Mindezt kiegészíti az Agrár Széchenyi Kártya „Klasszik”, ami szabadfelhasználású folyószámlahitel a mezőgazdasági szektorban dolgozó vállalkozások, őstermelők családi gazdasága és őstermelők részére. Maximuma 200 millió forint 1–3 éves időtartamra, az éves nettó kamat pedig megegyezik a mindenkori egyhavi BUBOR-ral.

KÖZÖS ÉRDEKEK MENTÉN

Krisán László „fontosnak” és „hatékonynak” jellemezte a KAVOSZ és a Garantiqa együttműködését; a múlt tapasztalata, valamint az új konstrukciók várható sikeressége is a két szervezet közötti hagyományosan jól működő kapcsolat tovább erősödését vetíti elő.

Az elmúlt húsz évben személyes és szakmai vetületben is jó viszony alakult ki a szervezetek között. Közös érdek ugyanis, hogy levegyük a kockázati terheket a cégekről, ennek érdekében pedig vállt vállnak vetve dolgozunk a hazai vállalkozásokért – húzta alá a KAVOSZ vezérigazgatója.

A közös munka eredményessége pedig a Széchenyi Kártya Program konkrét termékein és számain is lemérhető.

A cikk további hasznos és érdekes tartalmakkal itt olvasható.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2018198081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása