Gazdasági körülmények változásában – állás Békéscsaba városában

A különböző gazdasági változások hazánkban is megszokott jelenségek. Ezek a különféle tendenciák olykor azonban egyes régiókra nagyobb hatással lehetnek, mint másokra. A délkeleti országrészben például jelentős ipari profilváltásnak lehettünk tanúi az utóbbi évtizedekben.

Élelmiszeripari fellegvár

A „Magyarország éléskamrája” kifejezést vélhetően már sokan hallhatták, ám az egyáltalán nem teljes mértékben tisztázott, hogy konkrétan mely régió vagy épp település viselheti ezt a megtisztelő címet. Sokan, sok helyütt állították már, hogy egy adott terület tölti be ezt a szerepkört, melyhez nem egyszer egy jó adag elfogultság is társult. Az azonban talán egyezményesen kijelenthető, hogy Békés vármegye és székhelye Békéscsaba sokáig egész biztosan az aspiránsok élbolyába tartozott.
A város ugyanis egészen nagy volumenű élelmiszeripari szereplőnek számított, köszönhetően a számos itt működő feldolgozó és gyártó üzemnek. Ez a fajta iparági dominancia az Alföld több településén is megfigyelhető volt, hiszen e területeken az ezzel összefüggésbe hozható mezőgazdaság is kiemelkedően erős szektor. Az 1970-es évektől kezdődően azonban átalakulás kezdődött, majd idővel sajnos üzem csődbe ment és bezárni kényszerült.

békéscsaba húsgíár

Ez természetesen munkaerőpiaci szempontból is éreztette hatását, hiszen a legtöbb állás Békéscsaba élelmiszeripari vállalatainak kötelékében volt elérhető. A rendszerváltás után elinduló kedvezőtlen környékbeli tendenciák azonban erősen megtépázták a szektor jelentőségét. Mára egyre inkább csökkenő tendenciát mutat az ipar jelentősége a régióban, holott természetesen ma is számos szereplő jelen van a piacon. Jelenleg a szolgáltató szektor tűnik a legerősebbnek, ám folyamatos az igény az új szereplők városba csábítására.

Infrastruktúra-függő jövőkép

Az ipar újbóli fellendítése azért is lenne fontos Békéscsaba és a környék lakosai számára, mert ez a szektor hagyományosan erős munkáltatókat képes felsorakoztatni. Nem is csoda, hogy annak idején milyen sok állás Békéscsaba ipari szereplőinek kötelékében volt elérhető. Az ipari vállalatok napjainkban is jelentős mennyiségű munkaerőt képesek alkalmazni és kifejezetten széles rétegek számára kínálnak optimális munkalehetőségeket. A cél tehát továbbra is adott.

A komolyabb befektetői réteg bevonzásának egyik legjelentősebb akadályának az infrastruktúra, illetve annak hiánya mutatkozott. A városhoz kapcsolódó vasúti forgalom hagyományosan erős és alapvetően képes kiszolgálni a környék lakosait, de gazdasági szempontból ez nem elég. A közúthálózat fejlesztése ezért abszolút létfontosságú, mely az M44-es autóút képében megvalósulni látszik, ezzel is bekapcsolva a várost az ország vérkeringésébe.

Természetesen azt nem állíthatjuk, hogy ma semmilyen ipari tevékenység nem zajlik Békés vármegye székhelyén, hiszen sok állás Békéscsaba e szektorához kötődik még napjainkban is. A hagyományosan erős élelmiszer- és nyomdaipar mellett találhatunk itt cserép- és téglagyárat, gépipari szereplőt, illetve európai szinten is jelentős csomagolóanyag gyárat. Így tehát nem csoda, hogy számos állás Békéscsaba iparában létesül, hiszen ahogy említettük, e vállalatok jelenléte fontos munkaerőpiaci fegyvertény. Emellett pedig ugyanúgy jelen van a máshol is megszokott közigállás kínálat, mely sokak számára jelent jó opciót.

Tudatos álláskeresés

Az ipari lehetőségek mellett persze azt sem feledhetjük el, hogy Békéscsaba egy területi szinten is jelentős városnak számít. Így tehát természetes, hogy a különböző szolgáltatók, városi, kulturális és oktatási intézmények, illetve különböző kisebb-nagyobb vállalatok is aktívan részt vállalnak a helyi és környékbeli álláspiac lehetőségeiben. Így tehát könnyen lehet, hogy egy állás Békéscsaba valamely ipari szereplőjén kívül találja meg az álláskeresőket.

Ahogy máshol, úgy itt is igaz az, hogy a lehetőségek folyamatosan változnak, hol több, hol kevesebb opciót kínálva a munkát keresők számára. Az online lehetőségek korában azonban már jóval egyszerűbb az aktuális kínálat áttekintése, így könnyedén képbe kerülhetünk a lehetőségeinkkel. Adott esetben pedig akár célzottan is kereshetünk Békéscsaba hirdetéseire, így egy hatékonyan szűrt állásajánlat-listát kapunk kézhez.
A város és környéke napjainkban is fejlődésben, átalakulásban van, így szinte kiszámíthatatlan, hogy a jövő pontosan milyen lehetőségeket tartogat még. Az biztos, hogy egy állás Békéscsaba városában nem csak a helyi, hanem a környékbeli lakosok számára is fontos lehet. Ez utóbbiak részéről pedig még nagyobb könnyebbséget jelent az infrastruktúra fejlesztése, hiszen így a város a mindennapi munkavégzés okán is könnyebben és gyorsabban közelíthető meg.

Forrás: Napidoktor.hu