A Suzuki manapság a megnyugtató középszert adja, ez nem is vitás, aminek van egy nagyon nagy előnye a manapság futó, túlbonyolított világban: a megbízhatóság rendkívül sokat nyom a latba, kis túlzással megfizethetetlen, de mégsem forintosítható. Az öregedő Vitara esetében a ma már egyszerűnek és unalmasnak ható megoldással és kissé megkopott formatervvel kell fizetnünk a megbízható, egyszerű technikáért cserébe.

A Vitara egyébként sem friss modell, mi több, ráncfelvarráson is már jó ideje esett át a modell, így lényegi újdonságot nem érdemes keresgélnünk rajta. A Vitara célja továbbra is egyértelmű, azaz nem titkoltan a Suzuki elérhető árú, korrekt, megbízható családi modellt kíván nyújtani a vevőknek, amely az új autók körében tapasztalható megbízhatatlanság miatt nem elhanyagolható erény.

Nem mai gyerek a Vitara, mi több, lassan itt a modellváltás

A fentiek tükrében nem meglepő a tény, hogy a felhasznált anyagok minősége és az általános összeszerelési minőség/funkciók is inkább az elérhető árkategóriát tükrözik. Ebben a szegmensben egyértelműen pedig jól szerepel az autó, és továbbra is szimpatikus csomagot kapunk személyében, ám korát nem is képes leplezni közben az aktuális generáció.

Az újkori Vitara igazi sikermodell volt a Suzuki történetében, sőt, még jómagam emlékszem, mikor bátran ajánlottam ismerősi körben a közepesen jól felszerelt, 1,6-os, 120 lovas szívó benzines verziót, valahol 5 millió alatt. Nem is volt ez olyan régen, tán 6-7 éve, ám azóta nagyot fordult a világ és ennyiért nem, hogy Vitarát, jóformán új autót nem kapni, még nagyon, mezítlábas kivitelben sem. Egy vadiúj Swift például fapadosan is 6,9 millió forintos listaártól vihető… hihetetlen.

Már nem kapunk analóg órát a műszerfalra

Az aktuális Vitara generáció születése óta már többször is frissítette a gyártó a modellt hol kisebb, hol nagyobb mértékben, ám megjegyzendő, hogy jóformán egyetlen alkalommal sem vitték túlzásba a típus átrajzolását, hiszen már alapesetben is vagány SUV-val állhattunk szemben, amit szeretnek a vásárlók. A kötelező módosítások azért nem maradhattak el az idők során, modern LED-es fények, kisebb kozmetikai változások formálták a Vitara küllemét.

A 4x4-es, a gyáriak olvasatában AllGrip fantázianéven ismert hajtásrendszer ugyan mindig is szerepelt a repertoárban, azonban a célközönség aligha viszi majd terepre a modellt, leginkább az olyan helyen élők számára lehet fontos az opció, ahol télen problémás a tapadás vagy ritkább az út takarítása. Mindemellett a Suzuki palettájáról nem hiányozhatnak az asszisztensek: a japánok sávtartó segédet, távolságtartó tempomatot, ráfutásgátlót és keresztirányú forgalomfigyelést adnak a csomagban. Noha ezek az extrák alkalmazása a szegmensben abszolút dicséretes, érdemes megjegyezni, hogy tudásuk nagyjából a konkurensek egy generációval korábbi kompetenciájának felel meg.

Megbízható középszernek mutatkozik

A Vitara egyik erőssége minden kétséget kizáróan még korossága ellenére is a külleme. Az éles kontúrok, a szögletes formák 'mokány' jelleget kölcsönöznek az autónak, az összhatás divatos, határozott, amire a látványosan kitolt, függőlegesen futó menetfények csak rátesznek egy lapáttal, az új fényszóróban helyet érdemlő LED csík pedig ugyancsak fokozza a vizuális hatást, ahogy az ugyancsak diódás tompított és távolsági fények.

A lendület kicsit elfogyott, amikor a tervezők az autó hátuljáig elértek, épp ezért a far már kissé fantáziátlanra jött össze. Szigorú tekintet, klasszikus osztású karosszéria és a két árnyalatból összetevődő színkombinációknak köszönhetően még feltűnőbb megjelenés – ezt tudja a Vitara. Illetve nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a hasmagasság és az első-hátsó terepszögek már látványra is sejtetik, hogy bizonyos mértékig tényleg képes terepezni az autó, azonban a sérülékeny műanyag elemek miatt vad erdőjárásra már nem merészkednénk vele.

Ergonomikus, egyszerű, semmi cicoma

Az ülések kárpitozásának mintája szép, ráadásul kényelmesek is, a puha matériából pedig még az ajtókárpitra is jutott. A korábbi frissítés során a műszerfal felső része is kapott puha burkolatot, de a vékony ajtók például azért szemléltetik, hogy a szegmens kedvezőbb árú autójával van dolgunk.

Maga a műszerfal egyébként ergonomikus, és mind használatára, mind pedig kialakítására az egyszerűség a jellemző. A baloldali nyomógombok ezt az érzetet sugározzák, ahogy az egyzónás klíma vezérlője és maga a műszercsoport is. Az érintőképernyős fedélzeti rendszerbe szintén aligha köthetünk bele, néhol többet gondolkozik ugyan, de logikusan épül fel és praktikus, ráadásképp magyarul 'beszél', és dicsérendő módon az Android Auto, illetve Apple CarPlay támogatás sem maradhatott ki. Mindezek ellenére azonban megérződik, hogy a Vitara már jó pár éve a piacon van, korosságát a belseje tekintetében nem tudják leplezni a szakemberek.

Az utcakép része, még harsány színben sem emelkedik ki

A hibrid technika tekintetében a Suzuki Vitara a 48 V-os rendszert. A lemezek alatt egy indítómotor-generátor lapul, aminek jelenléte a teljesítményt tekintve csekély, az évek alatt 140-ről 129 lóerőre fogyott ménest 10 elektromos kW egészíti ki, amely megerősített szíjon keresztül kapcsolódik a főtengelyhez. A 10 kW mellé egyébként 53 Nm társul, az elektromos plusz hatását azonban jóindulatúan is alig érezhetőnek lehet nevezni. Ez persze a turbófeltöltéssel ellátott erőforrás dicsérete is.

Az elektromos rendszer jelentősége ezúttal nem hoz valódi hibrid életérzést, mindez leginkább az áramfelhasználás benzinmotorra háruló terhelésének minimalizálását célozza meg: a fékezéskor eltárolt elektromos energiát menet közben esetenként a hajtásba való besegítésre, valamint a fedélzeti fogyasztók táplálására fordítja a rendszer, így nem kell külön energiát fordítani a generátor áramtermelésére. A Suzuki hibrid rendszere abban is több egy egyszerű start-stop funkciónál, hogy képes leállítani a még guruló autó motorját: kicsivel 20 km/h-s sebesség alatt kezdődik a spórolás.

Kényelmes, tágas és praktikus a Vitara utastere

A kellemesen morgós hangú, pontos és jól kapcsolható hatos kézi váltóval szerelt, és egyébiránt a gyári gyorsulási adatoknál dinamikusabbnak érződő, minden körülmények között potens 1,4-es nagyjából átlagos fogyasztást tud felmutatni, ami persze a magas építésmód számlájára írható. Autópályán szó nélkül nyel le legalább 7-7,2 litert, míg városban odafigyelve 6,5-6,7 literrel járhatunk el, a házakat magunk mögött hagyva 5-5,2 literrel kalkulálhatunk – az ígéretek 5.9 literes vegyes étvágyról szóltak, ezt egészen jól közelíti meg a valóságban az összkerekes Vitara.

Egészen kellemes futóművet tett az autó alá a Suzuki, a Vitara ugyanis a viszonylagos magassága ellenére is jól, stabilan kanyarodik, miközben a szériában járó nagy kerekek ellenére a komfortról sem kell lemondanunk. A középutat választó modell ráadásul az összkerékhajtás miatt, főleg sport módban kanyarodik jól, a hátsó hajtást is munkára fogva a szokásosnál mérsékeltebb orrtolás jellemzi. Mindemellé a típusra jellemző, kissé érzéketlen kormányzás jár.

Az összkerékhajtás talán felesleges is

Extrák terén jól állunk, amit ebben a szegmensben elvárhatunk, az szerepel a listán, az összkerékhajtás felára pedig 750.000 Ft-ra emelkedett. Összességében tehát érdekes szituációval állunk szemben: a Vitara méretével, tágasságával, praktikumával még így a modellciklus vége felé is hódít, ahogy erejével is, azonban ezzel szemben kidolgozása mindinkább középszerű és korossága is egyre szembetűnőbb.

A Suzuki a tesztelt csomagért, azaz a panorámatetőtől eltekintve fullos, összkerekes Vitaráért 10,34 milliót kér, amit meghirdetett kedvezmény mérsékel 8,84 millió forintra. Persze ha a konkurencia háza táján is körülnézünk, már közel sem tűnik olyan magasnak a Suzuki SUV ellenértéke. Ilyen teljesítményű benzines, remekül extrázott összkerekes hobbiterepest ugyanis jobbára csak drágábban kapunk másutt. Mi több, a normaszintnek megfelelő GL+ felszereltséggel további 650 ezer forintot faraghatunk a vételárból.

Kora ellenére nem a legjobb ajánlat a piacon

Az elsőkerékhajtással elérhető Honda HR-V a Vitaránál magasabb szintet képvisel, ennek megfelelően nála a ceruza is jóval vastagabban fog. Ám itt a vadonatúj Hyundai Kona, amely 120 lovas, elsőkerekes felállásban innovációval, korszerűséggel hódít már jól felszerelve is 10 millió alatt. Viszont a Dacia Duster kemény gyomrost visz be a Vitarának, hiszen 4x4 hajtással, 150 lovas turbómotorral csúcsra szerelve is 8,74 milliót kér érte a forgalmazó, ami most épp nem tűnik verhető ajánlatnak.

Néhány szóban

A Suzuki továbbra is tud valamit nyújtani a többiekhez képest. Noha a Vitara aktuálisan nem is ár/érték bajnok, az egyszerűség hozta megbízhatóság sokak szemében nem véletlenül nagy erény. A combos, erejéből a legutóbbi frissítéskor cseppet vesztett 1,4-es turbómotorral járt nálunk, ami a hibrid segítségnek köszönhetően barátságosabb étvággyal kecsegtet. Noha vannak az öregségét leplezni nem tudó részletei, összességében mégis tágas, praktikus és a mindennapokban jól használható autónak bizonyul a Vitara, továbbra is persze. Egyébként a meghirdetett kedvezményekkel már korrektnek mondható, de nem bajnok ajánlatot ad a Suzuki, korrekt minőséggel.

Előnyök: Továbbra is jó ár-érték arány; Mutatós külső; GL+ esetén is bőséges extralista; Jó minőség; Dinamikus turbómotor, Tágas utastér

Hátrányok: A futómű átviszi a karosszériára a vibrációkat; Dráguló összkerékhajtás és felszereltségek; A nagyobb és újabb SX4 S-Cross ár-érték arányban még jobb

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek