Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Proaktív ügyfélkiszolgálás és folyamatos innováció az MBH Banknál

2023. augusztus 16. - Cégkasszás

Az MKB Bank és a Takarékbank fúziója után létrejött MBH Bank az egyik legmeghatározóbb hitelintézetként dolgozik a magyar bankpiac vállalati üzletágában. Az új bank tevékenységéről, a szolgáltatásai nyújtotta előnyökről Bertalan Sándorral, a középvállalati üzletág ügyvezető igazgatójával és dr. Molnár Tamással, a faktoring és üzletfinanszírozás üzletág ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Mit tapasztalnak: hogyan hat a jelenlegi gazdasági helyzet a vállalkozások működésére?

Bertalan Sándor: A magas inflációs környezettől kezdve a megemelkedett kamatszinteken át a vevő-szállítói kapcsolatokban támadt nehézségek eltérően hatnak a különböző vállalkozásokra, attól függően, hogy milyen iparágban, milyen környezetben tevékenykednek. Általánosan azonban kijelenthető, hogy a problémák a bank hitelportfóliójának minőségét érdemben nem befolyásolták. Az egyedi ügyfélkockázatok eltérő mértékben növekedtek, amelyek kezelése szoros együttműködést kíván az ügyféltől és a banktól. Az MBH Banknál azt az elvet valljuk, hogy együtt kell élni az ügyféllel. Tehát ha bármilyen üzleti kérés, kérdés felmerül, proaktívan járunk el, és igyekszünk megtalálni a megfelelő pénzügyi megoldásokat.mbh_bertalan_sandor.jpg

Molnár Tamás: Az MBH Bank faktoring és üzletfinanszírozás üzletága Magyarország második legnagyobb szolgáltatója ezen a piacon. Egyértelmű célunk, hogy piacvezetővé váljunk. Alapvető változás a piacon, hogy a beruházási hiteligények visszaestek, a forgóeszköz iránti kereslet viszont felpörgött. Mind a faktoring, mind a termelési ciklus finanszírozásával foglalkozó üzletfinanszírozás célja forgó finanszírozáshoz juttatni a vállalati ügyfeleinket. Finanszírozásunk igazodik a készlet- és a vevőállomány értékéhez. Sokan nem tudják, de gyakorlatilag az egyedüli olyan szolgáltatás vagyunk, amely automatikusan igazodik az inflációhoz, hiszen ahogy nőnek az árak, úgy nő az általunk finanszírozott készletérték és vevőállomány nagysága. Érdemes utánagondolni: például egy vállalkozás mérlegfőösszegének átlagosan 30 százaléka vevőkövetelés, ami azt jelenti, hogy forrásainak 30 százalékával saját vevőit hitelezi. Mi segítünk abban, hogy a vevőállomány összegét gyakorlatilag nullára csökkentsük, akár úgy, hogy a vevői nemfizetési kockázatot is átvállaljuk. bdg_2645.jpg

Milyen megoldásokkal segíti az MBH Bank a vállalkozások finanszírozását?

Bertalan Sándor: A jelenlegi 18-20 százalékos kamatszintet kevés beruházó és beruházás tudja kitermelni. A cégek átgondolták a pozícióikat és a fejlesztéseik ütemterveit. A hitelezés ma a mindennapi működés finanszírozásának biztosításáról szól. Ezt pedig a kkv-k körében az állami konstrukciók tartják életben. Külön ki kell emelni a Széchenyi Kártya Programot, amelynek van beruházási és forgóeszköz-finanszírozási része is. Nemcsak a fix 5 százalékos kamatszintje kedvező, hanem a hozzá társuló 80 százalékos állami kezességvállalás miatt is népszerű. A másik kiemelendő központi kezdeményezés a Baross Gábor hitelprogram, amely már a nagyobb árbevételű társaságokra is fókuszál. Az 1000 milliárdos keretösszeg ugyancsak elkülönült forgóeszköz, illetve beruházási részre, valamint a kamatszintje szintén az 5-6 százalékos, kedvezményesnek mondható sávban mozgott. Ezen a kamatszinten még valóban megéri a külső forrás bevonása. Ezek a főbb termékek, amelyeket kiegészít a devizahitelezés azoknál a cégeknél, amelyek rendelkeznek természetes devizabevétellel. A már említett követelésfaktorálás is előtérbe került mint elérhető forgóeszközigényt finanszírozó lehetőség.

Molnár Tamás: Az üzletágunk átalakulási, fejlődési szakaszban van. A termékeink egy része már elérhető, egy másik részét pedig a nyár folyamán hirdetjük meg. Kész szolgáltatásokat kínálunk, hogy ügyfelünk vevőállományát – akár a vevői nemfizetési kockázat átvállalásával – megvásároljuk, kifizessük. Ez folyamatos számlázó vállalkozás esetén gyakorlatilag egy rendkívül gyorsan elérhető forgóeszközhitellel azonos termék azzal az előnnyel, hogy nem kell hozzá biztosítékot nyújtani, és védelmet nyújtunk a vevői nemfizetéssel szemben. A szolgáltatás árazása teljes mértékben igazodik a hitelek árazásához, nem drágább annál. Kész megoldásokkal rendelkezünk közép- és nagyvállalati körben a mérlegtisztításra (working capital management) akár egyszeri, akár folyamatos jelleggel. Igény esetén beszállítói faktor programot is tudunk biztosítani (supply chain finance), azaz egy-egy nagyvállalati ügyfelünk beszállítóit 100 százalékon kifizetjük. Ezen túl elkészültünk az agrártámogatás-előfinanszírozó termékünkkel is. Ennek alapján gyakorlatilag valamennyi normatív mezőgazdasági támogatást az MBH Bank elő tudja finanszírozni a legkisebbtől a legnagyobb, bármilyen formában működő gazdálkodók részére. De ezen túl is több terméken dolgozunk, amelyek célja az ügyfél rövid lejáratú finanszírozási igényeinek gyors, egyszerű kielégítése lehetőség szerint addicionális biztosítékok nélkül.

Mivel ajánlanák magukat, miért érdemes Önöknél bankolni?

Bertalan Sándor: Túlzás nélkül állíthatom, hogy példátlan egyesülés ment végbe a hazai, de talán az európai bankpiacon is, ráadásul igen rövid időtávon belül. Mérlegfőösszeg alapján Magyarország második legnagyobb bankja jött létre május elsején, de bizonyos üzletágakban piacvezetőnek számítunk: ilyen a faktoring, az agrár- vagy a vállalati üzletág. Elindult a termékek egységesítése, és ebben óriási előnyünk, hogy ki tudjuk használni a különböző specializációkat, így a legjobb gyakorlatokat vihetjük tovább. Magasabb színvonalú szolgáltatásokra és egyedi megoldásokra készülünk a befektetési termékeknél, a fizetési forgalomban vagy a vállalati mobilbankárnál. Olyan innovációkat tervezünk, amelyek a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektetnek az ügyfelek fizetési szokásaira, így személyre szabott megoldásokkal tudjuk még gördülékenyebbé tenni a banki szolgáltatások igénybevételét.

Molnár Tamás: Még kóstolgatjuk a saját nagyságunkat. A vállalati piacon az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb hitelintézet jött létre. A legszélesebb hálózattal, a legtöbb vállalati értékesítővel rendelkezünk, ami proaktív ügyfélkiszolgálást garantál. Éhesek vagyunk a sikerre, hiszen az egyik legnagyobb, hazai tulajdonú szereplőként a növekedésre, a hazai piac kiszolgálására akarunk fókuszálni.

 A cikk további hasznos és érdekes tartalmakkal itt olvasható.   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9518194387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása