Talán a kockázatvállalási hajlandóság jelenti a kulcsot: aki egyszer már megégette magát, könnyeben szavaz bizalmat a biztonsági megoldásoknak. Párkapcsolat, munkahely, sportok, autózás – az élet minden területén találunk példát a fenti elmélet igazolására. A (privát) gépjárművásárlók között kifejezetten népes a megbízhatóságot értékelők tábora. Ezért (is) lehet magabiztos a Suzuki. A "mi autónk" felhasználói heves érzelmek helyett stabil, hosszútávú kapcsolatra vágynak – és ha megkérdezzük őket, jellemzően viharmentes évekről számolnak be. Ez az eredmény tízezrek több évtizeden át tartó, becsületes munkájának köszönhető. Vajon ezt az irányt viszi tovább az aktuális Suzuki S-Cross is, vagy ezúttal másfelé kanyarodtak a mérnökök? Ne tipródjanak kétségek között, tartsanak velünk ezúttal is, hiszen utánajártunk a kérdésnek.

Adminisztratív okokból néhány napig élt bennem némi remény, hogy egy vadiúj, titkos újdonság kerül a kezeink közé. A kiírás szerint egy 1,5 literes, manuális S-Cross várt volna minket a Suzuki telephelyén. Teli voltam kérdésekkel és kételyekkel. A derék japánok kidobták volna a sallangot (értsd: az akkupakkot meg a villanymotort) a hibridben megismert másfeles szívó benzines mellől? Persze, ha a Hyundai i30-ban van helye a szintén turbó nélküli DPi-nek, akkor egy másik ázsiai gyártó is sikerre viheti a kiveszőben lévő technikát. De akkor miért nincs hírverés az újdonság körül? Az átvételkor kiderült a a kézenfekvő válasz: azért, mert szó sincs semmiféle nóvumról.

Az indigókék tesztautó szíve ugyanis a jól ismert 1,4-es, feltöltős benzines. Írtunk már róla elégszer. (Ettől függetlenül mi itt az Autó Pultnál igyekszünk nem beleesni a Jéglovagok című sorozat ‘hibájába’. Tudniillik aki egy részt látott belőle, látta az összeset. Reméljük, ezúttal sem pazaroltuk feleslegesen bolygónk erőforrásait.) Túlhaladott információ, de igaz: a turbós négyhengeres valaha 140 lóerővel és 220 Nm-rel kezdte pályafutását, de már évek óta 129 lóerőt, illetve 235 Nm-t tud. Azt is tudjuk, hogy pontosan ezt az erőforrást szerelik a testvérmodell Vitarába is. Róla még lesz szó. Az alapként érkező manuális, elsőkerekes verzió mellett adják még összkerékhajtással, ám automatával már nem.  Ha inkább a gépre hagynák a váltást, a Suzuki a teljes hibridet ajánlja. Inkább ne nézzék meg, mennyiért.

Észrevétlenül összkerekes

Ezúttal a szépen felszerelt GLX kivitelt vihettük el hatfokozatú manuális váltóval. Bár a tél már bőven mögöttünk van (és hol van még a következő hideg évszak, a tesztet éppen 32 fokban írom), a biztonság kedvéért AllGrip összkerékhajtást is kapott az S-Cross. Kipróbált részegység mindegyik, a Suzukinál továbbra is azt kapjuk, amit látunk, és amire számítunk. Kényeztető belső helyett korrekt – bár néhol olcsónak tűnő – és strapabíró utasteret; sportos, de rázós felfüggesztés helyett kiszámíthatóan viselkedő futóművet; sok henger és három turbó nélkül is épp eléggé nyomatékos motort. Bár a sok hengeres rész relatív, manapság az S-Cross négy cilinderének is örülni kell. Talán az egyetlen marketinges túlzás Hybridnek nevezni az enyhe hibrid megoldást. Azért is indokolatlan a nagyzolás, mert egy ideje teljes értékű hibridet is árul a Suzuki.

De koncentráljunk egy kicsit a konkrét tesztautó hajtásláncára! Kulturált, kiforgatva sem különösebben zajos négyhengerest kapunk az S-Crosshoz. Az ‘elvileg hibrid’ rendszerrel járó elektromos rásegítés szokás szerint kevéssé érezhető, motorfékezéskor viszont rögtön lebuktatja magát a szisztéma. A csomag része még a korrektül kapcsolható, jó áttételezésű hatfokozatú váltó, és a szokásos üzemmódokkal (Automata, Sport, Hó) felvértezett összkerékhajtás. A végeredmény egy hóban-sárban is életképes gépjármű, amelyben mi választjuk ki az általunk ideálisnak tartott sebességi fokozatot.

Jól ismert forma, a ráncfelvarrás után kicsit megosztó hátsó lámpákkal

Miközben jobb kezünk a váltókarral serénykedik, testünk többi része sem panaszkodhat. Maradék kezünkkel az alacsony erőkifejtéssel tekerhető kormányba kapaszkodunk, bal lábunk a kellemesen puha kuplungon táncol, törzsünket pedig egy ránézésre egyszerű vonalvezetésű, ám megfelelően tömött háttámla támasztja. Végül jusson eszünkbe a fejünk is, hiszen a mérnökök sem feledkeztek meg róla. Kellően messzi a plafon, elég jó a kilátás – a felhasználók túlnyomó többsége jelentősebb kifogás nélkül helyezkedhet el az autóban.

Kis egyszerűsítéssel élve megállapíthatjuk: a drágább autók beltere adhat finomabb anyagokat, többféleképpen állítható ülést, méretesebb és finomabb felbontású kijelzőt, esetleg öblösebben szóló hangrendszert (vagy éppen abszolút elsővilágbeli extrákat); de már a Suzuki vezetői környezete is több mint vállalható.

Nem vitték túlzásba a puha anyagok használatát, az összeszerelési minőség azonban rendben van

Ugyanígy a funkcionalitás jellemzi az S-Cross egyéb területeit is. A hátsó sor ugyan nem kapott légbeömlőket, vagy éppen az ajtókba épített árnyékolókat, de a helykínálat felnőttek számára is elegendő. Nem kifejezetten modern a műszerfal, de amíg az adatok könnyen leolvashatók, egy szavunk sem lehet. A hagyománytisztelet pedig a középkonzolon teljesedik ki: a légkondi a remélhetőleg más modellekbe is visszakúszó fizikai gombokkal vezérelhető. És persze tovább is van: a csomagtartó fedelét kézzel kell nyitni, cserébe két magasságban állítható a padlója, továbbá mérete okán sem kell szégyenkeznie.

Nem most találkoztunk először a Suzuki ‘új’ fedélzeti rendszerével, de valahogy mostanáig sem sikerült megszokni. Pontosabban a megszokással nincs gond, egész jól használható a berendezés, csupán azt nem értem, mi szükség volt lecserélni a régi megoldást. Főleg, hogy a Vitarában megmaradt a színesebb változat. Valahogy nem érzem előrelépésnek a változást, a grafika egyenesen visszalépésnek tűnik (fontos kivétel a tolatókamera képe!), miközben gyakorlatilag változatlan adatkör kerülhet a képernyőre. Persze könnyen lehet, hogy egyedül vagyok a véleményemmel, lépjünk is hát tovább.

Nem térített meg az 'új' fedélzeti rendszer, pedig alapvetően nincs baj vele

A vezetési segédek működése nem kifejezetten szofisztikált, viszont meglehetősen komplett csomagot kapnak a vásárlók. A prospektus átlapozásakor rendszeresen rádöbbenünk, hogy a tollkulcsos, tolatóradar nélküli alapváltozatba is kerül távolságtartós tempomat; kizárólag hat fokozattal árulják az autót; és csakis alufelnis verzió létezik.  Egy ideje egyébként már a GL verzió is megkapja az érintőképernyőt, vele pedig a tolatókamerát is. A valaha volt igazán mezítlábas változat tehát már a múlté.

Így, ha irtózunk a nagyméretű kijelzőktől, csupán a Vitara segíthet. A kistesóhoz még elérhető a régimódi, pixeles, amúgy CD-lejátszós fejegység. Kisebb érdekesség, hogy a Vitara (az S-Crosstól eltérően) alapból automata légkondival, fényszórómagasság-állítással, ablaktörlővel és világítással érkezik. Mivel az S-Cross leadása után egy rövid szakaszt pont egy Vitarával tehettem meg, arról is meggyőződhettem, hogy a 125 mm-rel rövidebb modell valamivel több szél- és gördülési zajt enged be utasterébe. Mivel belül még a motorja is ércesebben szól, a 10 centivel kurtább tengelytávú autó egyszersmind agilisabbnak is érződik.

Itt bizony hátulra is jut a hajtásból

Nem véletlenül hoztam szóba a Vitarát, hiszen sokáig csupán pár tízezer forinttal volt olcsóbb az S-Crossnál. Így a kettejük közötti választás elsősorban ízlés, illetve felhasználási terület kérdése volt. Ha a valódi árak a hivatalos honlap szerint alakulnak, a differencia alapfelszereltség esetén bő félmilliósra hízott. Ezzel a dilemma is nagyobb lett, alaposabban kell érvelni az S-Cross mellett. Ha csupán a 430, illetve 362 literes csomagtartókból indulunk ki, pontosan 7500 forintba kerül az S-Cross minden egyes (tárolásra alkalmas) plusz köbdecimétere.

A listaárak, illetve a központi kedvezmény levonása utáni összegek így alakulnak: 9, illetve 7,5 millió szerepel az elsőkerekes GL verzió sorában, 9,45 / 7,95 millióba kerül a középutas GL+ változat, míg az összkerekes GLX-ért 11,02 / 9,52 milliót kérnek. Vagyis a kedvezmény levonása után 8,84 milliós Vitara AllGrip GLX 680 ezer forinttal olcsóbb a hasonló S-Crossnál. Ez a 7-8 százalékos differencia már tényleg megfontolásra érdemes lehet. (Nem úgy, mint a hibrid hajtáslánc: bő 2,5 milliós felára évekre elég pácienst biztosít a kisebb kardiológiák számára.)

Pontosan annyi erő kell a hétköznapokra, mint amit az 1,4-es enyhe hibrid tud

A márkát elhagyva amúgy a legnépesebb kategóriában kell helyt állnia a japán crossovernek. Citroën, Cupra, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Jeep, Kia, Mazda, MG, Mitsubishi, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Skoda, SsangYong, Toyota, Volkswagen – népes és koncepciójukat tekintve is vegyes társaság. Az biztos, hogy szinte minden gyártó indít legalább egy modellt a szegmensben, ahol az (enyhe hibrid) S-Cross a 10 millió alatt befejeződő árlistájával egyre inkább kisebbséghez tartozik. Lehet, hogy vége szakad(t) az autóipar lírai időszakának, de a Suzuki prózában is megállja a helyét.

Hiszen tény, hogy néhány év alatt nagyot drágult az S-Cross – de a többiek sem lettek olcsóbbak. A viszonylag kedvező árért cserébe talán elnézhető neki a nem hibátlan egyenesfutás, a néhány idejétmúlt megoldás (hatalmas hátsó lámpatestek, sima izzós belső világítás, részben az anyaghasználat), vagy épp a továbbra is erős kezet kívánó ajtók. De! Ízlés témájában továbbra sem nyitunk vitát, az apróságokat leszámítva pedig továbbra is meggyőző pakkot rak le elénk a Suzuki. Miközben olyan nüanszoknak is örülhetünk, mint a fém szelepsapka, a mindig hasznos lábtér-világítás, vagy éppen az elővárosi használatban 6 liter körül alakuló fogyasztás.
Szemráncolás nélkül vállalható az S-Cross

Néhány szóban

Régi ismerős a Suzuki S-Cross, így nagy meglepetésre nem számíthatunk tőle. Bár már a prémium gyártókhoz is begyűrűztek a háromhengeresek, a japánok alapmotorjában továbbra is négy dugattyú végez alternáló mozgást. Ugyan az erőforrás élesebb volt egykori csúcsformájában, de még napjaink mezőnyében is bőven helyt áll. Ugyanez elmondható az autó szinte minden alkotóeleméről, miközben a 3+7 éves (legfeljebb 200 ezer kilométerig érvényes) garancia révén nem kevesebb, mint tíz évig(!) jól kalkulálható költségekkel üzemeltethető. És ami talán a számoknál és a spekulációnál is beszédesebb: az S-Crosst a jóval drágább tesztautók hada után sem fájt használni.

Előnyök: Családi használathoz is elegendő helykínálat; Alapáron adott biztonsági extrák; Korrekt árazás; Kellemes hajtáslánc; Barátságos futómű

Hátrányok: Nem hibátlan egyenesfutás; Néhány régiesnek ható megoldás; Enyhe hibridként sem bajnok fogyasztás

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek