Kollégáim az előző években részletekbe menően leírták a típusról minden szempontból alapos véleményüket, ám most, 2023-ban már tiszavirág életű kilépő modellként értékelhetjük a Ford Explorert, amelynek forgalmazása befejeződik Európában. Ez vajon más megvilágításba helyezi a dolgokat?

Az a nagy helyzet, hogy egyik amerikai repper sem foglalja dalba a Ford Explorer imádatát és influenszerek sem villognak vele mindenhol a kibertérben. Ugyanakkor minden elvárható kényelmet és teljesítményt megad nekünk, míg az irigyeink nyugodtan konstatálják, nem prémium autóval járunk… Várjunk csak, talán pont ezért is tetszik egyre jobban a kilépő szériás Ford Explorer!

A megjelenése abszolút nem tolakodó, sőt! - galéria

Egy kedves barátom, aki már tapasztalatot szerzett a német prémium triász SUV frontján, megkérdezte tőlem, tudnék-e valami olyan autót ajánlani, ami nem „prémium” kategória, ezért talán nem társul hozzá negatív társadalmi sztereotípia. Ugyanakkor fontos számára, hogy kényelmes, biztonságos, nagy szabadidőautója legyen, amelyben elfér a család kutyussal vagy nagyszülőkkel együtt, továbbá elég erős, ha neki kell lépni a München felé vezető üzleti úton… „Na várj csak” - mondtam, és a műfajban már jó ideje brillírozó Volkswagen Touareg említése helyett elgurultam felé a tesztautóval. Kezdetben hitetlenkedve konstatálta a jelenséget, aztán beült, beállította az ülést, kinyitottam a panorámatetőt, megkínáltam az ülésbe integrált masszázs funkcióval miközben a CarPlay-ről csendben szólt a Paradise City... Krúzolgattunk kicsit, majd egy forgalommentes szakaszon padló. Beletapadtunk az ülésbe, a V6 aláfestő szólamként felhörgött, de még pont nem nyomta el a Bang & Olufsen-ből akkor éppen üvöltő Axel Rose-t. A 6 másodperces 0-100 a méretes autóban átélve megdöbbentett mindkettőnket. Én sem gondoltam, hogy ez így megindul, bocsi – exkuzáltam magam - visszaveszem mind a 457 lovat. Ez 457 lóerős? Te atyaúristen! Ilyen még létezik 2023-ban? Hát, még csak most igazán.

A négy kipufogó jelenléte azért utal a 457 lóerős teljesítményre

Bizony, hogy létezik és az elektromos rásegítés korszakában lassan már nem is kuriózum. Azonban a teljesítmény előtt beszéljünk a méretekről. Az Explorer hatalmas: több mint 5 méter hosszú és kettő méter széles. Kívülről a karosszéria domborításai próbálják a méreteket sportos tónusokká formálni több, kevesebb sikerrel. Pont amilyen esélyünk van passzentos parkolóhelyet találni vele. A masszív orrész markánsan feszül, van benne némi amerikai nagyvonalúság, de semmiképp nem agresszív. A farrész ennél visszafogottabb, de a praktikumra itt is figyeltek: kis háromszög jelzi a króm díszlécen, hogy hol van a csomagtér nyitógombja – így nem töröljük le az összes koszt, mire megtaláljuk – tipikus amerikai figyelmesség.  

A beltér hűen tükrözi a külső méreteket: rendkívül szellős, az egyik képen jól látszik, hogy még egy masszív gyermekülés mellett is simán elfér két felnőtt. Az elhúzható panorámatető még jobban növeli a térérzetet és nem zavar be a fejtérbe sem. Az egész belső olyan nappali-szerű, jófajta süppedős, fotelos Amerika feeling! Már csak egy popcorn kellene a kezembe és máris egy multiplex moziban érezném magam. Csakhogy itt fordítva van a „vászon”.

Nem prémium, de megad mindent, amit várhatunk

A központi kijelző függőleges, ami jó ötletnek tűnhetett anno, de mivel a tolatókamera képe és a Waze is fekvő kijelzőre van optimalizálva, ezért irtózatosan kicsinek hat a képe az óriási kijelző felső harmadában. A tolatókamera képe is már-már zavaróan kicsi, a gyári navigáció viszont kitölti a teljes képernyőt. A rendszer a mai tesztelt átlaghoz viszonyítva nem vészesen lassú, van saját klíma panel külön gombbal az ülés fűtésnek és szellőztetésnek, a hangrendszer tekerőgombbal működik és szintén nem a kijelzőn nyomkodunk virtuális gombokat a használatakor. Minden más, ami a kijelzőn állítandó, megfelelően nagy méretű ikonnal rendelkezik és nem feltétlen szükséges menet közben nyomogatni. Ez így egy jó kompromisszum. A menetmódok szerinti témák változatosak, a hifi jó minőségben adja vissza a zenei élményt és minden egyes méteren pihentetőnek érzem az utazást.

Bőséggel mért, puhán párnázott fotelek - galéria

A kényelem amolyan rendes, amerikai módszertan szerinti: rengeteg pohártartó, széles könyöklő, beépített indukciós töltő, mindenhol USB portok az összes utazónak, nyitható panorámatető, amely rolóval árnyékolható is. Kár, hogy rossz úton kicsit nyiszog, de hát ott van nekünk a WD-40 vagy a márkaszervíz szakavatott zsiradéka a probléma (általában átmeneti) orvoslására… A második- és a harmadik üléssorhoz is jutott a tetőben légcsatorna a klimatizáláshoz: ennek Floridában is tudnia kell lehűlni, ahol minden beltér kb. 16 fokos, kint meg az összes fok (is) előfordulhat. Az ülések süppedős, kényelmes fotelek, az oldalablakok sötétítettek és rolókkal rendelkeznek. Én végig azt éreztem, hogy nem is kívánhatnék ennél több luxust egy autóban. A harmadik üléssor nem pazar, de elviselhetően tágas; a maga nemében kevés kompromisszumot kíván. Meglepő, de még hét ülés használata mellett is értelmezhető méretű a csomagtér (330 liter), a gombnyomásra motorosan síkba lehajló harmadik sori ülések nélkül pedig elképesztő méretű: 1137 liter!  

Ide pakolhatunk bőven - galéria

Mindez alapfelszereltségként jár, gyakorlatilag nem is lehet sokkal több mindent extraként kérni (talán vonóhorgot és más színt): van a Platinum felszereltség, amit teszteltem, ez az elegánsabb, kéttónusú ülésekkel és selyemfényű króm hűtőmaszkkal rendelkezik, aztán van az ST Line, amelynek egy kicsit sportosabb megjelenést kölcsönöz a fekete hűtőrács és a piros díszvarrások a beltérben.

A 457 lóerő és persze a hozzá csatlakozó nyomatékáradat minden esetben bőven elegendő: 6 másodperc alatt felküldi 100-ra a sebességmérőt és elektronok nélkül is kellően nyomatékos marad a turbós, háromliteres, benzines V6-os. A 10 gangos váltó szépen kapcsolgat és természetesen nagy tartományt fed le: 130-as tempónál például 10. fokozatban a motor 1800 körül forog. Bődületes erő, de mégsem száguldásra és kanyarvadászatra ösztönöz. Annál lágyabb, kényelemre hangolt a futómű, amelynek komoly tartaléka van és azért partner abban, hogy stabilan tartsa az autót magasabb sebességnél is. Tud kellemes meglepetéseket okozni, az erő szinte kihasználhatatlan.

Néha megilletődik a lehetőségek tárháza láttán, de összességében jól dolgozik a hibrid hajtás

Nem véletlen, hogy ugyanezzel a teljesítménnyel Amerikában sokak kevésbé boldog pillanatában bukkan elő: mögénk lopakodik és ha rosszalkodtunk felvillantja a kék fényhidat a tetőn és azonnal tudjuk, vége a dalnak, ezzel utánunk jönnek és elkapnak. Bizony, az USA-ban ezzel a hajtáslánccal a Ford Explorer a hivatalos rendőrségi elfogó autó, azaz Police Interceptor Utility. „Ha a seriffnek elég gyors és ütésálló, akkor én is be merem ültetni a családot” - gondolja az amerikai polgár.  Milyen igaza van… Menő amerikai elfogó Explorer képeket itt nézegethet a Ford hivatalos oldalán.

Tegyük fel a kérdést végül: Amerikában kinek van ilyen autója? Annak, aki nem akar feltűnni, de masszív, nagy autóra vágyik, amelyben kényelmesen elfér az egész pereputty és még egy kellemes V6 hang is előtör a négy kipufogóból, amint elfogynak az elektronok. Szerintem Európában is akad, aki pont erre vágyik, de nem akar „prémium” SUV-t vásárolni.

Ha nem töltjük rendszeresen, akkor is 10 literen belül maradhat a fogyasztás

Csak itthon éppen nem annyiba kerül az üzemanyag… – szólalhatnak meg a fanyalgók. Pedig van, amit érdemes itatni. Sokkal boldogabban adok száz kilométerre 10 litert egy olyan autónak, amit szeretek, mint 6-ot egy olyannak, ami csak úgy van. Másrészt a Ford azért itt már az óriási teljesítmény mellett „leheletnyit” zöldített is, 30-40 km-t képes teljesen elektromosan és hang nélkül megtenni az Explorer. A teszthét alatt direkt nem töltöttem elektromosan. Kíváncsi voltam, ha lemerül az akksi, akkor mennyiből mozgatja a 2,5 tonnás testet a V6-os turbó motor, igaz ekkor is hibrid hajtásláncban. A 10-11 literes fogyasztás egyáltalán nem tűnik soknak, különösen úgy, hogy dinamikus vezetési stílusban mászkáltam vele, élvezve, amit az ereje nyújt, sok autópályás és kevés városi szakasszal. Kollégám kellő körültekintéssel 8 literrel is elautózott vele, városban pedig, ha van töltési lehetőségünk, akár tisztán elektromos is elgurulhatunk. Ez így teljesen rendben van.

Amerikainak nagyon is amerikai, de megálja a helyét Magyarországon is? Szerintem igen, a süppedős masszírozó bőrfotel, a hangtalan villanyos városi közlekedés, aztán a bársonyos V6-os hang, a hangárnyi tér és a praktikus megoldások, engem egyértelműen meggyőztek. Kár, hogy a modellt elűzi a széndioxid-kvóta. Még pár hónapig azért elérhető, így nézzük az árát és a vetélytársakat!

30 millió alatt beülhetünk a csúcsváltozatba

A hivatalos akciós listaár 32.770.000 Ft. Ez soknak tűnik, de a Ford márkakereskedők némelyike bőven 30 millió forint alatti árral is hirdet készletes új autókat – ne feledjük, mindegyik Explorer gyakorlatilag csúcsfelszereltségű.

Nagyon nehéz ilyen teljesítményű (plug in hibrid) és méretű, ennyire jól extrázott autót találni a jelenlegi kínálatban. A teljesítmény ezen szintje a prémium osztály privilégiuma, jóval vaskosabb, inkább 40-50 millió forint környékén értelmezhető árcédulával. Fontos konkurens a Volkswagen Touareg, amely viszont csak ötüléses kivitelben érhető el, ráadásul a frissített változat érkezéséig most éppen nem is rendelhető. Lesz belőle V6-os, konnektoros hibrid is 462 lóerővel, de meg lennénk lepve, ha a típus alapára megállna a Ford 30 milliós szintjén – és akkor még extrákra is bőven költhetünk, hogy pariban legyünk.

Szóba kerülhet még a Volvo XC 90 Recharge T8 AWD, amely 33 millió forinttól startol hét üléssel és 455 lóerős rendszerteljesítménnyel, de azonos felszereltség mellett inkább 35-38 millió forint a reális ára. Lényegesen szerényebb teljesítménnyel (260 lóerő rendszerteljesítmény), de konnektoros hibrid hajtáslánccal és hét üléssel már 23,5 milliótól kapható a Kia Sorrento, de ha a Ford szintjére szeretnénk extrázni, akkor ehhez még nagyjából 2,1 millió forintot kell elköltenünk. Ebből a megvilágításból nézve – figyelembe véve a kilépő modellekhez tartozó esteleges kedvezményeket is (28 millióért is láthatunk ’0’ kilométeres autót), az Explorer már megfontolandó döntés azoknak, akik egy klasszikus német „prémium” helyett vágynak egy igencsak különleges, rendkívül kényelmes és gyors, zöld rendszámos, vagyis cégautóként is kedvezően tartható SUV-ra. Most még utoljára.

Néhány szóban

Ha egy mondatban kellene összefoglalnom: ez egy feltűnésmentes, de nem mindennapi autó, amely kényelemben és teljesítményben egyedülálló a „nem prémium” SUV szegmensben, ráadásul búcsúzásként ár-érték arányban is odateszi magát.

Előnyök: Elképesztően erős és az okos hibrid rendszernek köszönhetően még lemerített akkuval sem vállalhatatlan a fogyasztása; Kényelmes futómű és pazar méretű, otthonos érzést nyújtó belső tér apró praktikus figyelmességekkel

Hátrányok: Nagy fordulókör; A központi kijelző függőleges elrendezése nem szerencsés; Kötött konfigurációs lehetőségek

Alapadatok Futómű Karosszéria Mérések Költségek