focivilag

100 éves az Agnelli-örökség a Juventusnál: Edoardótól Andreáig

2 perces olvasási idő

Az Agnelli család kitörölhetetlen nyomot hagyott a Juventus labdarúgóklub történelmében, befolyásuk több mint egy évszázadra nyúlik vissza.

Az 1920-as évekbeli Edoardo Agnellitől a mai Andrea Agnelliig az Agnelli család vezetése meghatározó szerepet játszott a klub sikerének és örökségének kialakításában. Merüljünk el az Agnelli család figyelemre méltó útjában a Juventusnál.

Edoardo Agnelli (1924-1935)

Edoardo Agnelli, az első Agnelli családtag, aki kapcsolatba került a Juventusszal, 1923-ban vette át a klub elnöki szerepét.

Az ő hivatali ideje alatt a Juventus jelentős növekedést és diadalmenetet élt át, több bajnoki címet szerzett, és Olaszország egyik első számú futballklubjává vált. Tragikus módon Edoardo elnöksége 1935-ben bekövetkezett korai halálával véget ért, de maradandó örökséget hagyott maga után.

Giovanni Agnelli (1947-1954)

Giovanni Agnelli, akit becenevén Gianni Agnelli néven ismertek, 1947-ben vette át a Juventus irányítását. Az ő látnoki vezetése alatt a klub új magasságokba emelkedett, és több Serie A-címet és Coppa Italia-trófeát nyert.

Gianni Agnelli rendíthetetlen elkötelezettsége és a klub iránti szenvedélye megalapozta a Juventus folyamatos dominanciáját az olasz labdarúgásban, és kitörölhetetlen nyomot hagyott a klub történelmében.

Umberto Agnelli (1955-1962)

Umberto Agnelli, Gianni Agnelli öccse 1955-ben vette át a Juventus elnöki tisztségét. Hivatali ideje alatt a klub tovább virágzott, több bajnoki címet szerzett, és jelentős előrelépést tett az európai versenyekben.

Umberto Agnelli okos vezetése biztosította, hogy a Juventus mind hazai, mind nemzetközi szinten félelmetes erő maradjon, tovább szilárdítva a klub hírnevét, mint a futballvilág egyik központja.

Andrea Agnelli (2010-2023)

A Juventus nemrégiben lemondott elnöke, Andrea Agnelli 2010-től 2023-ig állt az elnöki székben. Az ő irányítása alatt a klub példátlan sikereket ért el, többek között sorozatban 9 bajnoki címet nyert, számos Olasz Kupa győzelmet tud felmutatni, és ktészer szerepelt a csapat a Bajnokok Ligája döntőjében.

Andrea Agnelli kiválóság iránti rendíthetetlen elkötelezettsége és stratégiai elképzelései az európai labdarúgás élvonalába repítették a Juventust, megerősítve a kontinens egyik legsikeresebb klubjának státuszát.

Michel Platini, a labdarúgó-legenda és korábbi Juventus-játékos nemrégiben csodálatát fejezte ki az Agnelli családnak a klubhoz való hozzájárulása iránt. A „TG1”-nek adott interjújában Platini úgy jellemezte a hatásukat, hogy „valami kivételes, ami soha többé nem fordul elő”.

Forrás: maxstatman.com