A csillagosoknál tovább folytatódik a négyhengeresek térhódítása, ami egyben a V6 és V8 erőforrások búcsúját jelenti, már az AMG modellek esetében is. Ezúttal az új GLC legsportosabb verziói mutatkoztak be, amelyek a C-osztály AMG változatainak megoldásait örökölték: a GLC 43 és 63 verziók könnyűhibrid és PHEV hajtáslánccal, valamint F1 technikával élesednek.

Mivel a GLC lényegében a C-osztály SUV verziója, nem meglepő, hogy hajtásláncok tekintetében az AMG modellek is az alapot adó sorozat megoldásait örökölték meg. Ennek megfelelően a 43 elveszítette a 390 lóerőt tudó könnyűhibrid V6-ost, ám a hathengeres harsonát a németek igyekeztek teljesítménnyel pótolni, hiszen az új változat 421 lóerőt tud.

Kétliteres csúcsmotorokkal élesednek az új AMG modellek

Ahogy az előzőekben, úgy az új generáció esetében is széria a 4MATIC összkerékhajtás, amelyhez egy kilencgangos automataváltó továbbítja a nyomatékot. A GLC 43 így egy tizeddel gyorsabban, 4,8 szekundum alatt futja meg a 0-100-at, ami ugyan nem nagy előrelépés, ám az 500 Nm továbbra is meggyőző érték. A könnyűhibrid rendszer új indítómotor-generátora itt 14 lóerőt ad a képletbe, mi több, az agilitást fokozó összkerék-kormányzás is adott.

A GLC 63 S E Performace ugyanúgy az M139L kódú kétliteres, négyhengeresre épül, elektromos rásegítésű turbófeltöltővel, azonban jóval potensebb az előbbiekben bemutatott, kisebb testvérénél. A nagyobb turbótöltő és a PHEV hajtáslánc megteszi a magáét, és az AMG-s GLC család életében először találkozhatunk konnektoros hibrid rendszerrel. A kétliteres itt 476 lóerőt tud 545 Nm mellett, ami ugyan jóval szerényebb a korábbi V8 510 lóerejénél és 700 Nm-énél, a P3-as hibrid rendszer messze potensebbé teszi az autót.

Kisebb motorokkal lett potensebb a GLC széria

Ugyanis az elektromos plusznak köszönhetően a rendszerteljesítmény itt már 680 lóerő, a maximális forgatónyomaték pedig hihetetlen, 1020 Nm-re duzzadt. A hátsó tengelyre pozicionált, és azt hajtó villanymotor 204 lóerőt tud, az ő hathatós segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a 3,5 másodperces 0-100-as sprint, amely három tizeddel sebesebb a leköszönő V8-ashoz képest, és mindösszesen egy tizedel több, mint az alapul szolgáló C 63 S E Performance esetében.

A hogy a PHEV rendszerű AMG modellek esetében eddig láthattuk, úgy itt is igaz, hogy konnektoros hibrid rendszer a teljesítmény fokozását szolgálja, nem pedig a minél nagyobb elektromos hatótáv elérése a cél a stuttgartiak számára. A 6,1 kWh kapacitású akku bizony kevés is volna a többi PHEV modellhez képest, azonban az erőfokozáshoz tökéletesen alkalmas méretű.

Az utastér is izgalmas, finom anyagokkal

Az akkuból 10 másodpercen át 150 kW maximális teljesítmény vehető ki, míg tartósan 80 kW-ot adhat ki a telep. A tisztán elektromos hatótáv nem releváns, de a gyártó elárulta, hogy 12 km-re taksálják. A hibrid rendszer, valamint az extrák jól megdobták a Mercedes-AMG GLC 63 S E Performance tömegét, hiszen a potens SUV 2.235 kg-ot nyom a mérlegen, 145 kilóval túlszárnyalva a C 63 szedánt.

A GLC csalásd esetében az AMG változatokra mintegy egy évet kellett várnunk a hagyományos széria bemutatásához képest. Aki a GLC Coupé AMG változatára vágyik, annak pedig még többet kell aludnia, hiszen a kupésított SUV legélesebb variánsai év végén jönnek csupán. Mind a GLC 43, mind a 63 esetében adott a Panamericana fantázianéven futó, függőleges tagolású hűtőmaszk a méretes, csillagos emblémával.

Hamarosan a kupé változat is érkezik

A két modell persze külsőre is eltér picit. A 43 szériában 19-es kerekeken érkezik, elöl 370 mm-es tárcsákkal, valamint négydugattyús nyergekkel, míg a 63-at alapból 20-as felnikkel szerelik, mögöttük elül pedig jóval komolyabb 390 mm-es tárcsafék bújik meg, hatdugattyús nyergekkel és karbon-kerámia tárcsákkal. Emellett az erősebb modell a 43 diffúzorának továbbfejlesztett változatát kapta meg.

Odabenn a 43 esetében nappa bőrrel borított kormányt láthatunk, míg a combosabb modell bőr-szövet kárpitot kapott. A kisebb teljesítményű változat 5 vezetői üzemmódot kapott, míg a 63 nyolcféle módban használható, és van aktív kanyarstabilizátor vezérlés, ráadásul az erősebb AMG esetében akár 100 %-ban hajthat a hátsó tengely, még a 43-nál legfeljebb a nyomaték 69 %-a küldhető hátra.

A 63 hatdugattyús féket és karbon-kerámia tárcsát kap

Az extralistán van Night, Carbon és AMG Styling csomag, utóbbi még több aero elemet ad az autóhoz. És persze lehet választani a forgalmazás kezdetén Edition 1 csomagot is, amely kizárólag az első évben érhető el kétféle ezüstszürke árnyalatban. Az árakat tekintve még nem érkeztek információk a két újdonságról.