Az utóbbi évek egyértelmű trendje az egyre méretesebb műszerfali kijelzők elterjedése, legyen szó az óracsoport vetített egységéről vagy az infotainment központi érintőpaneljéről. Főleg utóbbi tekintetében kezdenek manapság túlzásba esni a gyártók, de az Alfa Romeo azt nyilatkozta, nem megy a BMW és a Mercedes-Benz után, e tekintetben maradnak a vevők kérése szerint alkalmasabb, kompakt kijelzőknél.

Manapság nem ritka, hogy 13-15, sőt 17 colos kijelzőkkel találkozunk – a Mustang Mach-E GT 15,5 hüvelyk képátlójú egysége már-már azokkal a monitorokkal vetekszik, amelyeken gyerekkorunkban az Aladdin meg a Oroszlánkirály égette ki a retinánkat. És ma már egy Focusban is 13 col feletti kijelző fogad. Nem túlzás állítani, hogy óriásira nőttek ezek az alkatrészek, a kérdés inkább az, hogy ez jó irány vagy sem.

A vásárlókat is megkérdezték az olaszok

Személyes véleményemet tükrözi az Alfa Romeo álláspontja, hiszen az olaszok vezetője, Jean-Philippe Imparato épp a minap foglalt állást a kisebb képernyők mellett: „tisztelem a Mercedest a digitális technológiájuk miatt, de az én vásárlóim nem akarnak méter széles szórakoztató kijelzőket maguk előtt, sem a száz meg száz asszisztens rendszert, amiket folyamatosan lehet ki- és bekapcsolgatni” – mondta a szakember.

Ráadásul az Alfa nem csupán a saját elgondolásai alapján tervez így, hanem komplex kutatást végeztek a vásárlói körben, akik kitartanának a tradicionálisabb megoldások mellett. Így például Imperato azt is közzé tette, hogy a teljesen vetített egységek helyett kitartanak az analóg óráknál, amelyek közé nagyobb információs kijelző kerül.

Minek ide óriáskijelző? - kérdezi az Alfa

A cég első embere azt is elmondta, hogy ők azt szeretnék, ha a vevők maguk döntenék el, milyen szintű asszisztensrendszert szeretnének minden megkezdett út előtt. Mindez persze jól hangzik, de valljuk be, egyrészt egy vezető nagy átlagban egyforma beállításokkal használja az autóját, másrészt ez a beállítási lehetőség a többi márkánál a vezetői üzemmódok formájában létező dolog. Továbbmenve, Imperato úgy jellemezte az elgondolást, hogy a sofőr csak annyit döntene el hogy vezetni akar, vagy „vezetve utazni”, azaz mintha azt sugallta volna, hogy minden asszisztens aktív vagy épp egy sem.

Mindemellett az Alfa Romeo nem is szeretné túlbonyolítani a technológia terén a helyzetet. Imperato arról is vallott ugyanis, hogy míg a konkurensek mindenféle asszisztenst halmoznak az autókba, csak amiatt nem fognak ők is mindenáron abba az irányba menni. Ehelyett ők csak olyan asszisztenseket adnának a vevőknek, amelyekre szerintük valóban szükség van és valóban értékesek a vevőknek. Ilyen például a kiterjesztett tartalommal bíró, nagyobb, vetített Head-up Display.

A tradicionális úton haladnának tovább

A törekvések beérésére azonban még várnunk kell, hiszen az ezen elvek mentén történő tervezésnek le kell folynia: 2025-ben érik be a munka gyümölcse az Alfa Romeo műhelyében, ráadásul mindemellett ők lesznek a STELLANTIS óriás márkái közül az elsők, akik az új, STLA Brain nevű elektronikus architektúrával tervezett modellt mutatnak be. A vezetéknélküli kapcsolattal is rendelkező rendszer akár 30 vezérlőt, modult is képes lesz kezelni a mai 10-hez képest.