focivilag

Cristiano Giuntoli első sajtótájékoztatója

5 perces olvasási idő

Cristiano Giuntoli a Juventus új sportigazgatójaként beszélt a mai, hivatalos bemutató sajtótájékoztatóján.

Így kezdte: „Jó reggelt, először is köszönöm, hogy itt vannak. Először is szeretném kifejezni hálámat De Laurentiis elnök úrnak és Chiavelli úrnak, mert nyolc évvel ezelőtt nagyszerű lehetőséget adtak nekem. Szeretnék köszönetet mondani Nápolynak, a városnak és a játékosoknak”.

Milyen benyomásai vannak az első napokról a Juvénál?

„Nagyon elégedett vagyok, mert mindenkitől rendkívüli fogadtatásban részesültem. Minden téren nagyszerű minőséget találtam, és mindenki nagyon együttműködő volt.”

Mit gondol, mit tud hozni a Juventusnak, és milyen célokat tűzött ki önnek a klub rövid, közép-, és hosszútávon?

„Őszintén szólva, kívülről nem gondolkodom mások problémáin, így kívülről nem tudom. Megvártam bizonyos dolgokat, de végső soron az számít, hogy mit teszünk innentől kezdve. A klub azt kérte tőlem, hogy a keret legyen újra versenyképes és fenntartható, mert a világ ebbe az irányba halad.”

„Szem előtt kell tartanunk a pénzügyeket és a Juventus történetét is, visszatérve a nagy versenyképességhez a világ többi részével szemben. Nem tudom, mit tudok hozni, de a történelmem elég világosan beszél. Hat évet töltöttem az egyik klubnál, nyolcat egy másiknál, tehát sok éve vagyok sportigazgató. Az az előjogom, hogy sokat tudok elérni azzal, ami rendelkezésemre áll, ahogy azt a múltban is megmutattam. Célom, hogy a tapasztalataimat átadjam ennek a rangos klubnak”

A fiatal játékosokra fog összpontosítani?

„Bár még csak most érkeztem, a klub máris figyelemre méltó lépéseket tett. Júniusban igazolták le (újra – a szerk.) Rabiot-t, aki a világ egyik legerősebb középpályása, és évek óta a francia válogatottban játszik. Megszerezték Weah-t, egy nagyszerű kilátásokkal és tehetséggel rendelkező játékost, Miliket is sikerült megszerezni.”

„Tehát ebben a pillanatban a Juventus már lezárt egy jelentős részt a piacon. Jelenleg sok játékosunk van különböző posztokon, és racionalizálni kell a csapatot. Ez a prioritásunk: tiszta helyzetet teremteni, irányt szabni és racionalizálni a csapatot.”

„A fiatal játékosokba való befektetés kulcsfontosságú, de mindig szem előtt kell tartanunk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a fenntarthatóság és a versenyképesség között. A versenyképességet tehetséggel, fiatalsággal és tapasztalattal érjük el. Ezeket az elemeket kell vegyítenünk.”

Tudna tájékoztatást adni az olyan játékosokról, mint Zakaria, McKennie, Bonucci és Arthur, akiket a projekten kívülinek tartanak?

„Nem tudom, honnan hallotta, hogy McKennie kívül áll a projekten. Soha nem mondtunk ilyet. Jelenleg vannak olyan játékosok, akik külön dolgoznak, akik a piacon vannak, és vannak olyanok, akik a projekt részei.”

„Jelenleg tárgyalunk néhány klubbal Zakariával kapcsolatban. Arthurról is tárgyalunk néhány klubbal, ami pedig Bonuccit illeti, más klubokkal is tárgyalunk, de még nem találtunk számára megfelelőt.”

Lukaku egy olyan igazolás lenne, amit korábban „Giuntoli-féle lépésként” definiált volna?

„Itt nem a „Giuntoli-, Allegri- vagy Manna-, hanem a Juventus-mozgásokra kell koncentrálnunk. Vissza kell térnünk egy fenntartható, ugyanakkor versenyképes piacra. Ez a tehetséges fiatal játékosok és a tapasztalt egyének keveréke lesz.”

„Ami az ön által említett játékost illeti, Giovanni és én vizsgáljuk a piacot, és számos klubbal és játékossal tárgyalunk, de még az információgyűjtés fázisában vagyunk. A média spekulálhat, de mint láthatod, erősen koncentrálunk Vlahovicra, Chiesára, Keanra és Milikre. Ezekre helyezzük a prioritásainkat.”

Azért érkezet, hogy evolúciót, vagy azért, hogy forradalmat idézzen elő a klubnál?

„Nem tudom. Ezen még nem gondolkodtam. Tudom, hogy egy nagyszerű igazgatókból álló csapathoz csatlakoztam, akik már megváltoztatták a Juventus útját. Hiszem, hogy velük együtt, egységben, értéket tudunk teremteni. Ez biztosan eltart egy ideig, mert az én érkezésem nem egy esemény, hanem egy folyamat.”

Lukaku korábban nemet mondott a Juvénak. Mondhatjuk, hogy „soha ne mondd, hogy soha”?

„Ismétlem, meg vagyunk győződve arról, hogy egy nagyon versenyképes csapatunk és egy nagyon versenyképes támadóink vannak. Jelenleg nincs kedvem bármit is mondani, mert az átigazolási piac még csak most kezdődött. Giovanni és én még az információgyűjtés korai szakaszában vagyunk.”

„Ami a bejövő átigazolásokat illeti, ez a fázis a Juventus számára véget ért, mert racionalizálnunk kell a csapatot, mivel sok játékosunk van. Nem tudjuk, hogy hány bajnokságban fogunk játszani, és mint tudjátok, dolgozunk néhány távozón, és ez minden, amire gondolunk”.

Ha jönne egy ajánlat Vlahovicért, megfontolnák?

„Nem titok, hogy rendbe kell tennünk a pénzügyeinket. Ugyanakkor erősen hiszünk benne. De nyilván, ha ellenállhatatlan ajánlatok érkeznek, akkor elgondolkodhatunk rajta. Technikailag azonban erősen hiszünk benne”.

Volt már alkalma találkozni és beszélgetni Pogbával?

„A Pogbával kapcsolatos helyzet egyértelműnek tűnik számomra. Erős a vágya, hogy visszatérjen a pályára a legjobb formájában, és mi várjuk őt. Számunkra Pogba alapvető fontosságú, minőséggel és tapasztalattal rendelkezik. Ő egy olyan játékos, akire számítunk.”

Meghatározott már minimális célt?

„Nem szabad minimális célokat kitűznünk, a maximumra kell törekednünk.”

Terveznek-e kiegészítéseket a védelemben?

„Van Alex Sandro, Rugani, Danilo, Bremer és De Winter. Tehát nincsenek tervezett kiegészítések; lehet, hogy lesznek távozók. Jelenleg úgy vagyunk jók, ahogy vagyunk.”

Kihívás a fenntarthatóságot érvényesíteni egy olyan csapatnál, mint a Juventus?

„Lehet, de a Juventus mindig is Juventus marad. Időbe telik, amíg elérjük az erényes utat. Kezdetben az erényesség akadály lehet, de hosszú távon nagy előnyökkel járhat számunkra. Áldozatok a piacon? Nem tudom; most éppen tiszta fejjel kell gondolkodnunk”.

Mely játékosokat kért Allegri?

„Minden nap beszélek az edzővel, és nem kért tőlem konkrétan semmit. Úgy gondolja, hogy folytatni kell a fiatal játékosokkal azt a munkát, amit évekkel ezelőtt elkezdtünk. Nem kért semmit, és említette, hogy szerinte a csapatnak jelentős fejlődési lehetőségei vannak. Ez volt a kezdeti megközelítése velem szemben. Én sem kértem tőle semmit, természetesen napi szintű kommunikáció zajlik”.

A csapat már készen áll a győzelemre?

„Én nem szabok határokat. A Juventusért a legjobbat kell nyújtanunk, ebben a pillanatban nem szabunk határokat”.

Itt a Juventusnál is ott lesz a kispadon?

„Szeretek közel lenni a játékosokhoz, átélni a mérkőzést, észrevenni az árnyalatokat és a részleteket. Úgy gondolom, nem vagyok zavaró tényező, csak azért vagyok ott, hogy megfigyeljek”.

Mi számít ellenállhatatlan ajánlatnak?

„Nem beszélek számokról. Minden attól függ.”

Miért Allegri a megfelelő ember a Juventus számára?

„A tavalyi év rendkívül nehéz volt. De egy olyan ember, mint ő, az ő szintje, az ő nagysága, ne felejtsük el, hogy a Juventusnak fontos szezonja és fontos útja volt. Hisszük, hogy Massimiliano az ő kvalitásaival tovább tudja folytatni ezt az utat. Úgy gondoljuk, hogy a nagy eredmények eléréséhez tehetség, mentalitás és fegyelem kell. Számunkra ő a legtehetségesebb mind közül”.

Forrás: maxstatman.com