2018-ban frissült legutoljára a Hyundai középkategóriás SUV-ja, a Santa Fe, azonban megérte ilyen sokat várni a megújulásra, hiszen a bemutatóval kiküldött képek tanúbizonysága szerint ütős formatervet kapott a modell, amely egyébiránt nagyobb és praktikusabb is lett. A gyártó az aktív életvitelhez igyekezett alakítani az újdonságot.

Az ötödik, 2024-es modellévű generáció radikálisan eltér az eddigiektől, és ez a lehető legjobb, ami a hobbiterepessel történhetett: a teljes valójában augusztusban bemutatkozó újdonság kiemelkedően fontos a márka életében.

Ízléses és kellőképpen egyedi a belső is

A vadonatúj Santa Fe ideális egyensúlyt képvisel a városi használat és a kalandcélok teljesítése között, így a családi feladatok mellett ugyanúgy a kempingezéshez is kiválóan alkalmas. A növelt tengelytáv, otthonosabb, nagyobb utastér és a méretes csomagtér az SUV funkciókat erősíti és minden eddiginél sokoldalúbbá teszi a Santa Fe családot” – mondta SangYup Lee, a Hyundai globális tervezési igazgatója.

Az új frontkiképzés jól érzékelteti stílusával a méretnövekedést, miközben a H-alakú menetfények a márka kezdőbetűjére utalnak. A szögletes, de közben vagány formaterv hátrafelé is folytatódik, és nem nehéz belátni, hogy picit a Land Rover modelleket idézi a megjelenés. A kerékjárati ívek is a szögletes formanyelv szerint születtek, és összességében egészen mokány összképet alakítanak ki. A 21 colos kerekek csak fokozzák a robusztus jelleget.

A szögletes formák uralják a külsőt

A gyártó kiemeli, hogy hogy az ötödik generáció hosszabb tengelytávja, illetve a széles csomagtér-nyílás jelentős előrelépés – noha az augusztusi nagy premierig maga a kapacitás pontos adata nem ismert. A hétüléses konfiguráció is marad, ráadásul a teljesen padlóba hajtogatható második és harmadik sor is megfelelő helykínálatot nyújt a gyáriak ígérete szerint.

A mokány külsőre remekül rímel a belső formaterv, ami sokkal nyitottabb, barátságosabb és kifinomultabb. A H-motívum itt is megjelenik, ráadásul a tervezők számára igen kedvező volt ez a stíluselem, hiszen könnyebbé tette a horizontális és vertikális tagolás kialakítását.

Igazi kalandmodellnek szánja a Hyundai a Santa Fe-t

A világos ülések és burkolatok otthonosabbá és optikailag is tágasabbá teszik a teret, ráadásul anyagok tekintetében is igyekezett aminőségre törekedni a Hyundai. A puha matériák mellett szépnek tűnő fa is megjelenik a repertoárban. A műszerfalon természetesen ívelt, méretes kijelző uralkodik, a két 12,3 colos panelt egy burkolat foglalja össze.

A dél-koreaiak eddig nem részletezték a motorkínálatot, azonban a képeken feltűnő „2.5T” felirat arra enged következtetni, hogy a Santa Fe megkapja a 2,5 literes, négyhengeres turbómotort a maga 277 lóerejével. Lesz persze hibrid verzió is, ám Európának az említett öblös benzines helyett az 1.6 T-GDI jut, akár PHEV kialakításban is.

Terepen is használható lesz

Augusztusig persze még várnunk kell a részletekre, de minden bizonnyal megéri. A következő generáció a YouTube-on is debütál majd a nyár végén.