focivilag

Öt név, aki Dušan Vlahović helyére kerülhet a Juventusnál

6 perces olvasási idő

Dušan Vlahović hamarosan a Paris Saint-Germain felé veheti az irányt, ami azt jelenti, hogy a Juventusnál megüresedik egy hely a csatársorban. Romelu Lukaku úgy tűnik, pole pozícióban van a szerb helyettesítésére (amennyiben távozik), de nézzünk meg öt másik nevet is, akik Vlahovićot pótolhatják. 

A datamb.football segítségével a következő statisztikákat vettük górcső alá:  kapott passzok (passes received), légipárbajokra (aerial), nem büntetőből szerzett gólokra (non-penalty goals vagy NPG), várható gólokra (expected goals vagy xG), passzok a büntetőterületre (passes to pen area), várható gólpasszok száma (expected assitst vagy Xa), támadó mozgások (offensive actions) és összes játékperc (minutes played).

Folarin Balogun

A Juventus már szerződtetett egy amerikai játékost ebben a mercatoban, Tim Weah-t a Lille-től, de az Államokból jelenleg egy mégnagyobb tehetség is elérhető a piacon. Folarin Balogun a francia élvonalban szereplő Reims kölcsönjátékosaként remek szezont futott az előző idényben. A 22 éves játékos 37 fellépésén 21 gólt és 2 asszisztot szerzett, ennél több gólt csak Kylian Mbappé és Alexandre Lacazette tudott szerezni. Ezt még lenyűgözőbbé teszi, hogy a Reims csak a 11. helyen végzett a Ligue 1-ben.

Ezen a grafikonon Vlahović (kék) és Balogun (rózsaszín) összehasonlítását láthatjuk. A Juventus jelenlegi csatára csak a légterében és a kapott passzokban múlja felül az amerikait. Az adatok alapján Balogun aktívabb csatárnak tűnik, mint Vlahović.

Balogun kölcsönből visszatért az Arsenalhoz, de úgy tűnik, hamarosan ismét elhagyja az Ágyúsokat. A 22 éves játékost 30 millió euróra értékeli a Transfermarkt, és 2025 júniusáig szóló szerződése van.

Jonathan David

Ha kicsit északabbra is körülnézünk Franciaországban, akkor egy másik csatárt is találunk, akinek egészen hasonló a profilja, mint Balogunnak. A lille-i Jonathan David sok juventino álomopciója csatár posztra, ami a számait látva nem meglepő. A kanadai évek óta kiváló számokat produkál a Lille-nél, és határozottan készen áll a következő lépésre. Ebből a szempontból talán még Balogunnál is felkészültebb, akinek valamivel kevesebb tapasztalata van a nagyszínpadon. David játszott a Bajnokok Ligájában és a világbajnokságon, ami valószínűleg drágábbá is teszi őt. A Transfermarkt 60 millió euróra értékeli a 23 éves játékost, és neki is 2025 nyaráig szóló szerződése van.

Ha összehasonlítjuk Davidot (sárga) és Vlahovićot, ismerős mintát látunk. Akárcsak Balogun, David is jobb a legtöbb szempontból, kivéve a légi párbalyok, és a nem büntetőból lőtt gólokat. Megjegyzés: Vlahović határozottan nem a világ legjobb büntetőrúgója, és kihagyott már néhányat. David sokkal aktívabb és aktívabb csatárnak tűnik, és nem csak egy egyszerű góllövőnek.

Rasmus Hojlund

Térjünk vissza az olasz félszigetre. Bergamóba, hogy pontosak legyünk. Rasmus Hojlund csak tavaly nyáron érkezett az Atalantához a Sturm Grazból, de máris a Serie A egyik legnagyobb tehetségeként tartják számon. Hojlund gyors, technikás és kiválóan tartja a labdát, azonban még elég nyers. Sok csapat van a nyomában, így korántsem lenne egyszerű megkötni az üzletet. A 20 éves dánnak időre volt szüksége, hogy megszokja Olaszországot, de amikor megtalálta a ritmust, jöttek a gólok. Debütáló szezonjában 9 gólt szerzett és 2 gólpasszt adott.

Hojlund a legfiatalabb az általunk javasolt öt név közül, de vitathatatlanul ő rendelkezik a legnagyobb potenciállal. A grafikonon láthatjuk, hogy Balogunhoz hasonlóan Hojlundot (lila) is csak Vlahović előzi meg a légpasszokban és a kapott passzokban. Személyes vélemény, hogy Hojlund egy kicsit jobban megfelel a tradiotális 9-es számú játékos leírásának, mint például David. Talán ő lenne leginkább egy az egyben Vlahović helyettese.

A Transfermarkt 45 millió euróra értékeli a dán üdvökét, akinek 2027 nyaráig szóló szerződése van. Az biztosnak tűnik, hogy a Juventusnak ki kellene fizetnie a teljes vételárat Hojlundért, ami valószínűtlenné teszi az üzletet.

Gianluca Scamacca

Gianluca Scamacca neve bizonyára ismerősen cseng a Serie A szerelmeseinek. A 24 éves játékos rendelkezik kellő tapasztalattal az olasz élvonalban, hiszen a Genoa és a Sassuolo csapatában is játszott. Utóbbinál fejlődött igazán sokat. Utolsó Serie A-s szezonjában 36 mérkőzésen 16 gólt szerzett a Neroverdi színeiben. Ezek a kiváló számok tavaly nyáron több klub célpontjává tették, többek között a Juventus is érdeklődött iránta, de a West Ham végül megszerezte az olasz játékost. Első szezonja a Kalapácsosoknál emlékeztet Vlahović második szezonjára a Juventusnál: sérülések és kiábrándító teljesítmény jellemezték Scamacca első külföldi évét.

Scamacca 27 alkalommal szerepelt a West Ham színeiben a Premier League-ben és a Konferencia Ligában, és mindössze 8 alkalommal talált a hálóba. Scamacca a szezon egy részében kénytelen volt elfogadni a másodhegedűs szerepét, annak ellenére, hogy 36 millió eurós árcédulával rendelkezett. Scamacca azonban a múltban is megmutatta, mit tud, és továbbra is az egyik legjobb olasz csatár. Technikás és halálos jobb lábbal rendelkezik.

Mint már említettük, Vlahović és Scamacca (narancssárga) statisztikái hasonlóan alakulnak. Ezt a grafikon is megerősíti. Scamacca a maga 195 cm magasságával az egyetlen a listán, aki a levegőben megelőzte Vlahovićot. A szerbnek azonban több várható gólja és asszisztja van, mint az olasznak.

Scamacca könnyebb üzlet lehet a Bianconeri számára, hiszen a Transfermarkt mindössze 22 millió euróra értékeli őt a csalódást keltő angliai szezon után. Szerződése 2027-ig szól, de ha a Kalapácsosok el akarnák adnii, a Juventus megoldást kínálhatna. Scamacca arról beszélt, hogy szívesen visszatérne a Romához, ahol ifiben játszott, és imádna Jose Mourinho alatt dolgozni, de tudjuk, mit jelentenek manapság a futballisták szavai. Spoiler: nem sokat.

Gift Orban

Milyen lenne egy ilyen lista egy nagy meglepetés nélkül? A Juventus mostanában még biztosan nem élt át elég sokkot, úgyhogy itt egy őrült javaslat: a Gent játékosa, Gift Orban. A 20 éves nigériai a Gentben töltött első szezonjában 22 fellépésén 20 gólt szerzett a belga és a Konferencia Ligában. Gift januárban mindössze 3,3 millió euróért érkezett a Genthez a norvég Stabæk csapatától. Belgiumban sokakat elkápráztatott, és a felemelkedése nem maradt észrevétlen. Úgy tűnik, hogy a Lille-t nagyon érdekli Orban, így a csapatoknak gyorsan le kell csapniuk rá, ha esélyt akarnak kapni.

Persze Orban (zöld) a belga bajnokságban játszik, ami nyilvánvalóan gyengébb, mint a Serie A, ahol Vlahović tölti a játékperceket. Azonban a grafikonból is ítélve Orban hatalmas tehetség és van benne potenciál. A nigériai csatár minden téren veri Vlahovićot, kivéve a légi párbajokat. A Transfermarkt 20 millió euróra értékeli Orbant, és 2027-ig szóló szerződése van. A listán szereplő többi játékos között egyértelműen ő a “plusz egy” opció, de kétségkívül hatalmas jövő áll előtte.

Forrás: maxstatman.com