Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Elindulhat a Széchenyi Kártya MAX+ hitelek dömpingje

2023. február 09. - Cégkasszás

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. befogadta az első, Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelhez kapcsolódó garanciakérelmeket, és meg is kezdte a garanciavállalási nyilatkozatok kiadását. Ezzel a kormány által tavaly év végén meghirdetett, a kis- és középvállalkozások finanszírozási lehetőségeit kedvezményes kamatozással segítő program teljessé vált.

istock-1344939844.jpg

A kormány által tavaly év végén meghirdetett Széchenyi Kártya Program MAX+ hitelért sikeresen pályázó első vállalkozások már meg is kapták a hiteleikhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt - garanciavállalási nyilatkozatát.

A háború és a szankciók miatt felszökő infláció emelkedő kamatokkal jártak, amelyek nagymértékben megnehezítik, helyenként ellehetetlenítik a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozási forráshoz jutását. Ezt felismerve döntött úgy a kormány, hogy a 2022-es évhez képest idén megduplázza, 290 milliárd forintra emeli a hazai vállalkozások legnépszerűbb hitelprogramjának, a Széchenyi Kártya programnak költségvetési támogatását.

A támogatás révén a hazai kkv-k maximum 5 százalékos éves hitelkamat mellett vehetnek fel folyószámla- likviditási- vagy épp beruházási hitelt működésük biztosítására, vagy új fejlesztéseik finanszírozására. Ahhoz, hogy a termék a vállalkozások minél szélesebb körének elérhető legyen, a KAVOSZ Zrt. által koordinált Széchenyi Kártya Program MAX+ hiteleihez automatikusan kapcsolódik a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása. Ehhez a kormány további 1 százalékpontos díjtámogatást biztosít.

Ennek köszönhetően a vállalkozások a választott hitelkonstrukciótól függően évi 0,25-0,6 százalékos kezességvállalási díj mellett válnak számottevően hitelképesebbé a kölcsönt folyósító pénzintézetek számára. A program hozzájárul, hogy 2023-ban a magyar gazdaság elkerülhesse a recessziót, a vállalkozások stabilak maradjanak és tovább fejlődhessenek, növelhessék versenyképességüket.  

„Január vége óta folyamatosan írjuk alá a Széchenyi Kártya Program MAX+ termékekhez kapcsolódó garanciaszerződéseket, amivel az ügyletek teljessé válnak és az érintett vállalkozások hozzájuthatnak az igényelt kölcsönhöz – mondta Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

A Széchenyi Kártyaprogram MAX+-hoz kapcsolódó hitelintézetekkel a Garantiqa gyorsított ütemben kötötte (vagy köti) meg az új szerződéseket, ennek következtében a következő hetektől számottevően felfut majd a Széchenyi Kártya MAX+-hoz kapcsolódó garanciavállalás.

Dr. Búza Éva hangsúlyozta: a garanciaintézmény az indulása óta stabil partnere a Széchenyi Kártya programnak, az elmúlt évben közel 28 ezer hitelszerződéshez kapcsolódó garanciaszerződést kötöttek a hazai kis- és középvállalkozásokkal, aminek köszönhetően 1289 milliárd forint értékű kedvezményes kamatozású kölcsön tudta segíteni az érintett kkv-k működését.

A Széchenyi Kártya Program sikereit és gazdaságban betöltött fontos szerepét jelzi, hogy a programot koordináló KAVOSZ Zrt. adatai szerint a 2002-es indulásától napjainkig már több, mint 600 ezer hitelkérelem került befogadásra, aminek révén közel 6000 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai kkv-k.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1918044290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása