Gamestop flash crash lesz?

A Gamestop short squeeze túlmutat önmagán, és azon, hogy a kisbefektetők szétnyerték magukat a nagy hedge fundok kárára. A sztoriban benne rejlik egy hirtelen, nagyon gyors lefolyású crash esélye is. Nem biztos, hogy bekövetkezik, de egyáltalán nem lenne meglepő. Nézzük miért:

A kisbefektetők hatalmas mennyiségben vásároltak/vásárolnak OTM vételi opciókat, amelyeken nagyon sok pénzt kerestek. A vesztesek a market-makerek és a hedge fundok, akik a likviditást biztosítják az opciós és azonnali részvénypiacon. A kiválasztott részvények árrobbanása megemeli a volatilitást, miközben az elszenvedett veszteségek miatt új opciókat csak egyre drágábban hajlandóak kiírni az árjegyzők, azaz jelentősen nő az implicit volatilitás is. Eközben a megemelkedett volatilitást és turbulenciát látva szinte biztos, hogy az összes kockázatkezelő a pozíciók csökkentésére szólítja fel saját bankját/befektetési alapját, stb-t. Mivel az elmúlt hetek vakcinaeufóriája miatt mindenki tele van részvényvételi pozíciókkal, így kénytelenek ezekből eladogatni, hogy a kockázati szintjüket csökkentsék. Ám mivel az árjegyzők/hedge fundok is pozíciót akarnak csökkenteni, így nem nagyon lesz másik oldal, tehát be tud gyorsulni az esés, ami tovább emeli a volatilitást, és még óvatosabbá teszi az árjegyzőket, így megint csak nem csupán a realizált, hanem az opciókba árazott implicit volatilitás is nőhet…és így tovább, az egész egy önerősítő körré válhat, amelynek alapja a hirtelen elszenvedett veszteség, a kockázatcsökkentési kényszer, és az elején fennálló igen magas spekulatív kockázati szint.

options

 

Nem vagyok biztos benne, hogy az egész folyamat így le fog játszódni, de végiggondolva a piaci szereplők extrém kitettségét, könnyen megtörténhet, hogy a következő hetekben pánikszerűen bedőlnek azok a pozíciók, amiből mindenkinek nagy kitettsége van, különösen az amerikai és feltörekvő piaci részvények. Simán lehet, hogy átterjed a dollárra is, ott is sok spekulatív short dollár pozíció épült ki.  

Amennyiben mindez bekövetkezik, és a piac bezuhan, az implicit volatilitás pedig felrobban, akkor hasonló helyzet alakulhat ki 2020 márciusához, ahol igen drágán és jó eredménnyel lehetett kiírni részvény(index) put opciókat.