P2P helyett kripto-hitelezés? (nexo.io, crypto.com)

Nem is olyan rég írtam a Nexo.io kripto platformról, illetve a Bondoráról. A Nexo kapcsán az volt a téma, hogy mit kezdjünk a kripto valutánkkal, a Bondora kapcsán meg a kedvező kamatozású „betét” volt a téma.

Azóta is mind untalan keresem az olyan platformokat, amelyek megfelelően nagy hozamot ígérnek, viszont nem közvetlen hitellel/követelés vásárlással foglalkozik, tehát legálisan kamatoztathatjuk a tőkénket.

Úgy tűnik, hogy például a Nexo-nál a Bondora platformhoz nagyon hasonlóan, egy pool-ba tudjuk elhelyezni EUR, USD vagy GBP devizánkat, melyet stablecoin-ra váltva (Nexo-nál ez automatikus) napi kamatot fizet a platform. Normál esetben jelenleg 8% kamatot fizet a devizákra, a kriptókra kevesebbet. Van lehetőségünk ezt 10%-ra feltornázni, de abban az esetben azt várják el, hogy a pénzünk egy részét a saját kriptójukban, NEXO tokenben tároljuk. A NEXO árfolyama meg úgy mozog ahogy épp kedve tartja (lehet végül annak az árfolyamveszteségéből fizetik a kamatot?).

Alternatívaként, létezik a Crypto.com platform, ahova devizát tudunk utalni, vagy kártyával (magas jutalék!) is tudunk fizetni a különböző kriptokért. A devizára nem fizetnek kamatot itt sem, viszont van lehetőség a devizánkat stablecoin-ra átváltani. A stablecoin olyan kripto melynek árfolyama adott fiat devizához van kötve. (Pl. PAX Standard, TrueUSD, stb – dollárhoz kötött) Természetesen a Crypto.com-nál is van lehetőség kamatot feljebb tornázni, csak ott CRO kriptót kell vásárolnunk.

Mik a kockázataik ezeknek a platformoknak?

1 – Fogalmunk sincs kik a tulajdonosok, mely országba kerül a pénzünk, hol kell keresni, ha eltűnik (Nexo esetében beutalás svájci bankszámlára, kiutalás Nexo és Crypto esetén is a Currency Cloudtól, Nagy-Britanniából érkezik, fura)

2 – Homályos cég struktúra – cég csődje esetén mindenünk megy a kukába. Vannak cégek a Kajmán-szigetektől elkezdve Svájcon át, Bulgáriáig, stb…

3 – a Stablecoin-ok esetében a stablecoin kibocsájtója IS csődbe mehet, vagy elrohanhat a pénzünkkel – azaz plusz kockázat. A stablecoin nem egy de-centralizált kriptodeviza, egy-egy cég van mögöttük.

4 – Nem teljesen egyértelmű, hogy hogy tudnak ilyen magas kamatot fizetni, mivel a kölcsönzés nem fizet ekkora kamatot. Tehát csakis úgy képzelhető el, ha, A, vagy forgatják valahol a pénzünket, vagy B, piramisjáték az egész.

5 – Mind a Crypto.com, mint a Nexo Bulgáriából üzemel (ott keresnek embereket), mely nem a legprudensebb ország, ha pénzügyekről van szó. Innen üzemelt a OneCoin piramisjáték, és számtalan csalás a balkánról (Szerbia, Bulgária, Románia) indult/működött.

Én biztos nem használnám egyik platformot se, és valószínűleg az összes ilyesmi platformtól távol tartanám magam, ha a munkával megkeresett pénzemet akarnám fialtatni. Inkább alacsonyabb kamaton fialtatnám a pénzem például a Bondoránál, ott legalább legalább lenyomozható a cég, ismert tulajdonsok, munkatársak.

9 hozzászólás

  1. „mind untalan keresem az olyan platformokat, amelyek megfelelően nagy hozamot ígérnek, viszont nem közvetlen hitellel/követelés vásárlással foglalkozik”

    Ezeket nézd még meg: BlockFi, Celsius, CoinLoan

  2. Ott van még a magyar INLOCK-ot, mint a fentiek konkurenciája, írtál is már róla. A csapat vezetője pedig a saját blogján kifejti, hogyan lehetséges magas kamatot adni a „betétekre”.
    Egyébként a Crypto.com és a NEXO is milliós tagszámmal bír, de a Bondoráról most hallok először.
    Kizárt, hogy a munkatársai könnyebben lenyomozhatóak, mint az előző 3 platformé, amiknek a vezetői rendszeresen szerepelnek nyilvánosság előtt.

    1. INLOCK külön kategória, jóval alacsonyabb hozamokkal, fiat pénzt nem lehet beutalni, és ők sem feddhetetlenek ahogy én látom. A cég is valamiért „hazaköltözött” néhány éve Észtországból. Vagy nem költözött haza? Vagy hogyan van ez a Variance Hodling Kft, meg IP technologies Kft, Income Locker OÜ, teljes összevisszaság a weboldalukon. Income Locker 2018-as bevallását nem adta be, sem 2019-est. Sosem volt bevétele. Magyar cégnek pénzmosás miatt bezárt VirPay is szolgáltatója volt.

      Utóbbi kettőről meg szívesen látok bármilyen bizonyítékot, hogy mi a cégnév, székhely, cégkivonat amiből megállapítható, hogy nem egy afgán hajléktalan a CEO.
      https://www.linkedin.com/company/nexofinance/people/?keywords=ceo

      Crypto.com CEO:
      https://www.linkedin.com/in/krismarszalek/
      Lengyel, de HongKongból ügyködik – na ezt az országot még nem is fedeztem fel Crypto.COM-os cégek közt.
      Még közös ismerősöm is van vele 😀

      Kit érdekel hányan raktak bele pénzt és az ügyfelük? Láttunk már óriási cégeket is bedőlni, mert kiderült átverés, többi milliós ügyfélkörrel.
      https://en.wikipedia.org/wiki/OneCoin

  3. Hello!

    Nem tudom miért nem tetszik a Nexo, pl neked.
    Ha végig elemezzük a felsorolt szereplőket: Nexo, Crypto.com, Coinloan, Blockfi, Celsius alapdolgokat találunk amik jelentősen megkülönböztetik az egyes részeket az egésztől.

    A jelenlegi Defi túltengés a btc rögösödés eredménye és amig a volatilitás megmarad addig ez csak hatványozottabban fog jelentkezni.

    Nexo – Svájci cég, nem ma kezdték, a Nexo árfolyama a nexo-s kifizetés alapján hullámzik minimális belső coin trollkodást lehet tapasztalni. Folyamatosan fejlődnek, a rendszer és az app pofon egyszerű és full atombiztos. Jelenleg már jönnek ki a hitelkártyákkal. Szépen lassan építkeznek.
    Ami nekem tetszik: bármikor kiszedhető a pénz, nincs lekötés ! ez pedig a fő érv, a kamatok +2%-(4%) vannak a z iparági és veszélyesebb pénzbefektetési iparágak (p2p loan) felett. Ez simán kitermelhető, csak rá kell nézni a Bitunivos arbitrázsra, zérő technika veszély +20% / év hozam. A fizetés napi kb. magyar idő szerint 01:00 03:00 között minden nap, de a kamattal „játszanak” mert a kamatos kamat hatás miatt jön ki a beajánlott 5-8-9-10 – 12% os kamat.
    Ja igen a kamatozás fiat pénzre is érvényes EUR, GBP-re fizet ezzel majdnemhogy – vagy teljesen – egyedül álló. Bár van egy kis makerkodás itt is mert a kamatozásnál keveredik az usd – eur , de ezt még bogozgatni kell.
    Hátránya: az appban nincs nexo , stb. eladás , vétel vagy konverzió!

    Crypto.com – Na ez az a cég akivel csak buktam , 3x szívaták fossá a saját „befektetőiket” a CRO / MCO váltással , a 18% -os kamat visszavágásával , stb. Folyamatosan ment a sajt coinal való játszás. A 1 -2-3 hóónapos, meg féléves lekötés , a kártyák alap lekötésének emelése , és a coin defi rakéta alatti kvázi leharmadolása után: RED ALERT kategória.
    Az egész rendszer össze vissza való átkötéssekkel az ide oda küldözgetéssel és szeparációkkal , a lekötési mechanizmussal egy kész katasztrófa. Ember legyen a talpán aki átlátja és tudja merre hány méter.
    Ami probléma: a pénzt alapjában ugyanabból keresi amiből a többi is, de folyamatosan ment a saját coin pumpolás és nem úgy, hogy a népnek jó legyen hanem úgy , hogy a cégnek legyen csak jó. Átgondolatlan és terv szerűtelen a kommunikáció, a kamat politika, stb.

    Coinloan: én nem használom, bár 1-1.5 éve regeltem és a telefonomban is ott az app, de nem szimpi valamint a coinja is döglődik.

    Blokfi: Kissé fapados , de atom biztos app. Hozza a 8.61% az satblekra , szerintem nyugdíj alapnak is jó lehet, nem akar sokat de azt teljesíti. 1-1.5 éve használom még mindig próba menetben ami azt jelenti folyamatosan emelt assettel max 1-2000 dollárig. Én szeretem biztos, alapszereplő. Nincs lekötés, ami problémás: havi kifizetés van 🙁 vagyis a 8.61% már kicsit mást jelent kvázi valós 8.61% kamatos kamat hatás minimális.

    Celsius: Na ő az akivel kapcsolatban ablivalenes érzéseim vannak, alapjában minden jó , a coin valami rakéta módjára megy most 5.7 dollcsi egy coin, kb. aki ma a btc emelkedést emlegeti nekem azt lehülyézem a celbe fektetett pénz idén kb 3-5x magát vagyis ez volt a power full idén. De :
    – Az appja volt, hogy 2 hétig nem működött, annyi frissitést gyártanak , hogy 2 hetente újat ehet letölteni. A cég crypto tekintetben biztos, a saját coin pumpolják, heti kifizetés van de lekötés itt sincs. A kamatok viszonylag magasabbak, de itt is van a nexonál újdonságnak számító szintekre bontott loyalti rendszer.
    Nem tudom én szeretem és nyertem is a ce-el kb 300% -ot idén, de még is kicsit olyan érzésem van , hogy túl szép a máz …
    ja igen itt sincs váltás appon belül 🙁

    +1 fő: Youhodler: sok tekintetben a 12%-os kamatával az egyik legjobb sima – vagyis loyalti és egyéb lekötés mánia mentes – szereplő. Igaz hati kifizetés van de jól követhető ahogy nő az asset plusz vannak plusz bonusz megoldások: áttételesen lehet kereskedni, ami nem rossz , a megoldás ötlettes és így érthető is honnan tudja kitermelni a magasabb kamat szintet. Egy 20x tőkeáttétes buli 250 dollár alapnál kb. 45 dolcsi start fee + 0.5 dollár / ó kamat fee-vel van meg. Vagyis kb egy 1 hetes buliban „elég” a pénzed fele. Ebből neki 87.6 % van – a teneked kifizetett 3-12% és így ne rossz a busszines nekik, de neked sem.
    Én szeretem , jó kis appja van , bár kissé fapados.

    +2: INLOCk: magyar alappal, Variance nevével fémjelezve nem lenne rossz. De a design nekem még mindig egy carton networkos mese mint valós satabil pénzügyi vállalkozás.
    De a lényeg: a módszer uugyanaz mint a többieknél kb. , ami problémás a ILK döglött hal, semmi értelmes nem történ vele , csak a korai befektetők jól megszívták, mert esett mint a kő + volt pár olyan momentum ami miatt én otthagytam 6 hónap után őket:
    – a belső piacon folyamatosan lekaszált a robot trader , mindig egy ILK-val felém rakott egy 50k falat, az order kb 2-3 nap után meghal, vagyis logolj be és rakd újra , ez a kézzel csuklózás nem méltó egy ilyen vállalkozáshoz. A kamatok alacsonyak , kb a blockfi alatt – most lehet a btc rallyban emeletek 9% -ra ha jól emlékszem – de alapjában alacsonyak. Most már van app, de még is az egész egy garázs buli .. bocs Csaba minden respect ellenére ezt gondolom.

    Összegzés:
    – Mögöttes cég struktúra. A felsorolt cégek közül akármennyire is offshore és más hátér van, azt látni kell nem feltétlenül a simliskedés a cél de jelenleg a crypto szabályzás miatt nincs sok esetben más megoldás.
    – Magas kamat = magas kockázat ezt az alapvetés nem feledjük el, a p2p hitelezés , Mintos és iparági szereplői sem azért adnak 8-10-18% -os kamatot a berakott pénzre mert nincs a piacon olcsóbb hitel lehetőség hanem mert az ő struktúrájukban ezzel hozható be tőke. Mert a kockázat – eredmény ott egyenlítődik ki.
    – Stable coinok: nem gondolom, hogy olyan Stablék mint USDC, DAI, USDT, amik jelenleg ipari „standardok” megbuknának, nem éri meg. Naponta az arrbitrázs ügyletekből több jön be nekik mind ami egy kisebb váltó össze kaszál egy évben. Persze itt is megvan a USDT -vel kapcsolatos pénznyomizós probléma. De azt gondolom jelenleg a stablecoinok biztosítják az inflációs lehetőséget a cryptoban, kellenek mert kapcsolatot teremtenek a fiat és a crypto között. Persze vannak olyan elemek pl: EURS amit egyenlőre hanyagolnék. De jön a GMO-s japán yen ,, és talán megérjük, hogy lesz HUFC is 🙂

    1. Uhura

      Köszi a beszámolót, ha nem gond bepróbálkoznék egy kérdésem, mivel látom a Nexoban elég jól benne vagy 🙂
      Miért van az, hogy a Nexo szinte a legroszabbúl vált a felsoroltak közzül?
      A problémám, USDT akartam oda utalni egy másik váltóról, de csak ERC20-as networkon lehet, ami felejtős az írreális ár miatt (kb. 20 USDT-nél kezdődik…).
      Ok, akkor átváltom litecoinba vagy xrp-be és majd visszaváltom nexon. Aha. Azt sejtettem, hogy nem ugyanaz az ár lesz, de kb ennyi erővel lehetett volna ERC20-on is küldeni.
      Nincs olyan megoldás amivel ez áthidalható szted?
      De amúgy ha sima EUR-t váltasz USDT-re, már ott kijön hogy kb. 7%-al rosszabbul vált mint a többi.
      Köszi.

  4. Kedves zsugorich

    Nyílván a saját oldaladon azt csinálsz amit akarsz ez nem kérdés, de az lenne a korrekt, ha akkor kiírnád az oldaladra, hogy a témával kapcsolatban nem szabad kérdést feltenni….
    Így rengeteg időt sporolhatnál másoknak, plusz tudnák is, hogy ide kár jönni kérdést feltenni, tapsztalatot cseréleni…
    Tovább sok sikert.

    1. Kedves Tragya, legközelebb ne használj tor és anonymous vpn szolgáltatót és akkor nem kerül az üzeneted spambe. peace.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .