A Revolut Trading – ingyenes részvény kereskedésről

Már egy ideje elérhető a Revolutnál az ingyenes részvény kereskedés, de túlságosan senki sem merült még el benne. Ennek megvan az oka, melyet részben meg is tudok érteni.

Nézzük milyen okai lehetnek ennek:

1, Kevés részvény/piac érhető el.

Sajnos egyelőre még csak USA részvények érhetők el a platformon, ráadásul abból sem mind, de bőven elég sok. Szerintem ez kevés befektetőnek megfelelő, mivel az ügyfelek nagy része európai. Az emberek imádják a helyi részvényeket vásárolni, mivel azokról a cégekről lehet elképzelésük, hogy hogyan fognak teljesíteni a jövőben. Illetve azokról hallanak/olvasnak sokat. Egy Microsoft, Google, Facebeook, stb még csak-csak mond valamit egy befektetőnek, na de egy American Eagle? Vagy Anaplan? Szerintem senki sem tudja ezek mivel foglalkoznak. A passzív befektetéseket kedvelők bánatára sajnos semmilyen ETF nem érhető el a platformon.

2, Befektető védelem

Mivel a Revolut egy fintech platform, emiatt nem vonatkoznak rá a befektető védelmi szabályok, tehát az ott tartott pénzüket elvesztjük, ha csődbe megy a Revolut. Nos, ez tényleg így van. A Revolut nem tagja az FSCS-nek (Britt betétbiztosítás). Ha csődbe megy a Revolut minden készpénzes egyenlegünknek valószínűleg búcsút mondhatunk, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Egy fintech cég felszámolása sem úgy működik, hogy a kasszákat kiüríti a vezérigazgató, becsukja az ajtót és viszlát. Főleg Nagy Brittanniában, a Revolut az FCA által felügyelt pénzügyi szolgáltató. Amennyiben csődbe menne a Revolut rendes felszámolási eljárás indulna meg. A felszámolási eljárásnak megvan a menete, hogy mikor kit kártalanítanak. Ebben az első helyen szerepelnek a betétesek.

3, Befektető védelem – Na de mi a helyzet a részvényekkel?

A részvény nem készpénz. A Revolut nem bróker, nem tarthat részvényt. A Revolut csak egy felületet biztosít a részvény kereskedelemhez. A Revolut csak egy ügynöke a Sapia Partners LLP Resolution Compliance Ltd-nek, mely az FCA által felügyelt intézmény, és vonatkozik rá az FSCS betétvédelem 50.000 GBP-ig. A Bróker viszont a DriveWealth LLC. Az ő számlájukon vannak az USA részvények, melyeket VÉD az amerikai befektető védelmi alap, 500.000 USD-ig.

Általános szerződési feltételek – 12. pont befektetővédelem – SPIC

Töredék részvény vásárlási megállapodás.

Revolut szerződési feltételek – 6. Compensation

A jövőben, ha esetleg lesznek európai részvények is, azt valószínűleg a Sapia Partners Resolution Compliance Ltd egy másik partner cége fogja intézni. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Lényeg, hogy aki amiatt fél, hogy ha zárolják a számláját, akkor mi lesz a részvényeivel. A részvények mindaddig a számlám maradnak, míg a Revolut fel nem mondja a szerződést a befektetővel. Amennyiben felmondja, akkor a részvények minden bizonnyal eladásre kerülnek és az ellenértékét ugyanolyan módon kiutalják, mint normál esetben amikor felmondják a szerződést.

Revolut csődje esetén pedig a felszámoló dolga ezeknek a részvényeknek az ellenértékének a kompenzálása, mely nem része a nagy kalapnak amiből kompenzálnak.

4, Ingyenesség

Nos, nem teljesen ingyenes a szolgáltatás.  Standard felhasználóknak 3 kereskedés, Prémiumoknak 8, Metál felhasználóknak korlátlan számú kereskedés ingyenes. Ezek felett, Magyar felhasználóknak a nem ingyenes tranzakciók kereken 368Ft-ba kerülnek.

5, Adó

Talán mondanom sem kell, hogy TBSZ-ről, meg NYESZ-ről a Revolut esetében nem lehet beszélni. Nincs lehetőség semmilyen adókevezményt igénybe vennünk. Azonban a nyereségeink szembe állíthatóak a veszteségeinkkel. Lényeg, hogy az éves adó bevallásunknál erre gondolni kell, az e-szja bevallásunkba nem fog automatikusan bekerülni. Nekünk kell gondoskodnunk a megfelelő adózásról. Az osztalék a W8BEN nyomtatvány kitöltése után (feliratkozáskor), 15%-ot adózik.

6, Egyéb díjak

Egy dolog piszkálja csak a csőrömet, hogy felszámítanak 0.01% díjat melyet a teljes befektetett tőkére vetítenek. Ez még mindig tizede a KBC által felszámított díjnak, de akkor is állományi díj.

7, Kinek ajánlanám?

Szerintem akiknek könnyen elérhető, mobilról használható platform kell, akik impulzus szerűen vesznek egy Tesla, vagy Facebook részvényt, azoknál szerintem a Revolut nagyon célbatalált. Ehhez ráadásul nem kell bonyolult kereskedői felületeket ismerni, hogy mi az a Limit order, meg FIFO elv, meg társai. Fogja a felhasználó, beüti, hogy 20 USD-ért kér Microsoft részvényt, és kész. Azt sem fontos, hogy most épp 5$ vagy 1000$ a részvény, bármilyen összegért vásárolható részvény, mivel megengedik a töredék részvény vásárlást. Szerintem ezek a tipikus hétköznapi emberek, kis/mikro-befektetők, akik most kezdenek ismerkedni a részvény kereskedelemmel.

Ha szeretnéd kipróbálni, és ha ezen a linken keresztül regisztálsz, ingyenes az első kártya rendelésed.

30 hozzászólás

  1. Zsugi azt tudjuk vagy lehet tudni, hogy a Sapia Partners LLP és a DriveWealth LLC. ügyfélre szabottan – minden ügyfél külön számla – tárolja vagy az összes Revosnak egyben vannak a részvényei és a Revo tartja nyilván kinek mennyi ?

    Azét kérdezem mert a biztosítási fedezett szempontjából ez mégsem mindegy.

    A cryptonál is a Revo igazából nem BTC, ETH , XRP add neked ha veszel hanem egy számot az adatbázisban és mivel se azt se a részvényeket nem lehet transzferálni jelenleg ezért itt is vélelmezhető, hogy ugyanúgy kezelik a kérdést.

    1. Mivel töredék részvények vannak, ezért nem tudja szegregált számlákon tárolni vagy valami spéci megoldást kellett kitalálnia, viszont értelmezésem szerint a biztosítási fedezet személyenként érvényes.

  2. Ha jól értelmezem, ez a befektető védelem a brókerkockázat ellen erősen korlátozottan véd. Ha és amennyiben a Revolut becsszó megvesz minden részvényt, amit kérünk, majd utána csődbe megy, akkor a mögöttes brókernél szépen ott vannak a részvények, abból kártalanítanak, ez tiszta. Viszont ha a Revolut BudaCashosdit játszik és neked a rendszerében nem a valóságot mutatja, nos, „az ellen nem véd” senki és semmi. BudaCashnál azért nagyon nem volt rossz, hogy vonatkozott rá a BEVA…

    A Revolut pedig eleve nem mutatja, nem is mutathatja a pontos valóságot, pl. a tört részvények miatt. Kizárólag hitbeli kérdés, hogy a színfalak mögött tisztesen rendezi a dolgokat, avagy sem. Ha nem, az elég drága tévedés tud lenni…

    A cikkért mindenesetre köszi, mindenképp hasznos/érdekes információ. Ha egyszer daytradelni akadna kedvem „játékból” apróval, valszeg itt tenném én is.

  3. Amennyiben egy társaság , jelen esetben a Latam airlines csődbe ment és a Revoluton keresztül volt befektett pénz ilyen esetben teljesen elveszítették azok akiknek ebben volt befektetése?

  4. Ha a revoluton vásárolt reszvenyem elveszti értéket mivel a vállalat csődbe ment, és látom is, hogy az összeg már nem elérhető a szamlamon, abban az esetben mi történik? Ha az USA valahogy megmenti a vállalatot és visszakerül a piacra akkor a reszvenyeim is, ha pedig nem és ameddig nem zárul le a folyamat és nem nyilvánítják ki hogy csődbe ment, és esetleg bármilyen számlavezetési díj felmerülne, akkor emiatt a felfüggesztett részvény miatt nekem fizetési kötelezettségem keletkezik?
    Köszi Előre is

    1. Hello
      nem tudok számlavezetési díjról jelenleg a Revolutnál.
      nekem nem amerikai részvénnyel van ilyen problémám. csődbe ment, és azóta is ott van a portfoliómban, nem tüntetik el. Most már 5 éve. Hogy mi lesz a végén a sorsa, nem tudom.

  5. Sziasztok!

    Esetleg el tudnátok magyarázni, hogy a gyakorlatban, hogyan kell leadózni az idei Revolutos részvény ügyleteim nyereségét?
    Sosem csináltam még ilyet, minden évben elfogadom azt az adóbevallást amit a NAV csinál nekem. Kb van idén 10 000 Ft nyereségem össz-visz.
    Keressek egy könyvelőt erre mert túl bonyolult?

    1. Szia,

      jelenleg csak úgy tudod, hogy felvezeted egy excel táblába, az mnb-től letöltöd a napi árfolyam adatokat, és a a forintra átszámolt kikerlüés-bekerülési árfolyamnyereséged után kell 15%-ot adóznod. osztaléknál meg bejátszik még a szocho is, a navos szja dokumentációjában amúgy elég jól le van írva.
      de úgy látom ez eléggé problémás téma a revolutos tőzsdézőknek, lehet írok róla majd.

    2. Ez engem is érdekelne, van kb. 15-20.000 Ft nyereségem eddig. Egyrészt szemet szúr-e a NAV-nak, ha elmarad kb. 3000 Ft adó bevallása, másrészt hogy valljam be nekik szabàlyosan.

      1. Fogok írni ezekről, addig annyi a feladata mindenkinek, hogy a kereskedési számlakivonatot töltse le a Revoluttól és mentse el.
        Jövőre kell csak bevallani az idei nyereséget.

        1. Szia!

          Mai naptól már esedékes az 2020SZJA. Várható hogy hamarosan írsz a Revolutos nyereség NAV felé jelentéséről?

          1. Sajnos annyira összetett, hogy a NAV-nak is sok oldalas tájékoztatója van erről, lehet nem lesz erőm minden részletre kiterjedően írni róla, úgy meg nem lenne értelme.

            NAV-os tanulságokról fogok majd írni, ha lesznek. Az biztos, hogy a NAV kap részletes infót az USA-ból származó jövedelemről az adatcsere egyezmény kapcsán. És minél inkább automatizált rendszerre áll át a NAV és az IRS is, nem emberek fogják keresgélni a hibás bevallásokat, hanem a algoritmusok, tehát semmiképp sem javaslom eltitkolni a jövedelmet.

  6. Sziasztok nekem olyan kérdésem lenne hogy hat vettem 1$ ert tesla reszvenyt(kiprobalas miatt) azt ha eladom(nyeresegem nincs csak buknek rajta) akkor kell adoznom utana barmit is? Es ha ugen akkor azt hogy es mint? Miota megvettem amit nemkelett vna azota ezen gondolkozom es nemmerem se eladni se semmit sem csinalni vele.

    1. Mindenféle adóköteles tevékenységnél az a fontos, hogy be kell vallani. Mivel 1$-ért vásároltál, gondolom a nyereséged/vesztséged sem kifejezhető egész forint értékekben, tehát nem fogod tudni beírni az adóbevallásodba. Szerintem akár megtartod, akár eladod semmi bajod nem lesz belőle.
      DE
      Év végével a brexit miatt, és a várható jogszabályi változások miatt (EU-ban nem lesz jogosultsága a Revolut Trading-nek) szerintem érdemes lenne lezárnod. A NAV nem amiatt fog megtalálni, hogy volt ezen az 1dolláron bármi nyereséged/veszteséged.

  7. Szia Zsugorich!
    https://intezmenykereso.mnb.hu/
    Itt a Revolutnak nincs engedelye ertekpapirokhoz. Vagyis nem szamit ellenorzott brokernek az MNB szemszogebol.
    Igy szerintem nem szamit ETU-nek ha kereskedsz a Revoluton. Hanem adozasi szempontbol arfolyamnyeresegnek szamit. Ami azt jelenti, hogy 15% melle meg 17,5% adot kell fizetni nyereseg utan.
    Ne legyen igazam, kerlek 😀

          1. Érdekes kérdések ezek, kapásból azt válaszolnám rá, hogy az MNB adatbázisában egy USA cég sem szerepel, és a FINRA adatbázisában (https://www.finra.org/investors#/FirmList) sem nagyon vannak európai cégek. Tehát ha pl. a random capitalnál veszel USA részvényt, azt is valamilyen külföldi brókeren keresztül veszi meg.
            Kérdés, kell-e ellenőrzött brókernek lennie?
            Szerintem nem kell.
            https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv
            67/A, 3, b (ba, bb, bc)

  8. Sziasztok!

    A megvásárolt részvény jelenleg mondjuk 20% pluszban van a decemberi vétel óta. Nyilván nem adom még el. A kérdés az, hogy ilyen esetben is adóköteles-e (árfolyamnyereség) a nyereség vagy nem? Az egyértelmű, hogy ha eladnám most, akkor a nyereség után adózni kellene (mondjuk 2022-ben gondolom), de ha csak tartom akkor mi van? Elvileg ugye az adószámot is rögzítik az értékpapír szla nyitásakor, tehát még akár el is küldhetik a riportot a NAV felé… (azért ez kétlem…) Valakinek van erre ötlete?

    Köszi,
    Imre

    1. Csak lezárt ügyletek után kell adózni.
      Nem vagyok biztos abban, hogy nem jut el a NAV-hoz az infó, én azzal kalkulálnék, hogy eljut.
      Nem érdemes eltitkolni nyereséget, mert bevallástól számított 5 naptári évig megtalálhat a nav. Az kb 7 év, ami nagyon sok idő. Amúgy, ha kis összeg, akkor valszeg a NAV-nak sem éri meg foglalkozni vele, de akkor sem érdemes eltitkolni.

  9. Sziasztok!
    Lehet már valamit tudni a nyereség utáni adózásról?

    Esetleg letudnátok azt írni jó szájbarágósan?!

    Sokak nevében KÖSZÖNÖM!

    1. Hello
      próbáltam egy olyan excelt összerakni amivel könnyen ki lehetne számoltatni az adót, de belebuktam. Túl bonyolult, scriptelni kell, és nem éri meg az idő ráfordítást.
      De találtam egy jó youtube videót, szájbarágós 😉
      https://www.youtube.com/watch?v=UKgcx7yIGxo

  10. Én irkálom excelben van többszáz tranzakcióm, most kezdem értelmezni az adózási dolgokat sokat segitett ez az oldal, d emég mindig több akérdésem, mint amennyi kellene hogy nyugodt legyek, követem az oldalt… nem kértetek esetleg valaki a Nav álláspontját konkrétan revolutos tőzsde és osztalék valamint kripto ügyben?

    1. Mit kellene a NAV-tól kérdezni? Revolutos tőzsde úgy működik, mint bármelyik másik.

      Kripto meg úgy működik mint bármelyik másik kripto platform (15% SZJA, 15.5% SZOCHO). Emiatt írtam cikket, hogy inkább kripto ETP-t érdemes vásárolni (a Revolutos kripto helyett is, amit nem tudsz továbbküldeni, tehát csak tartani tudod)

      1. Szia/sziasztok!

        Végigolvastam az oldalon a hozzászólásokat és válaszokat. Meg kell kérdeznem, ha jól értelmeztem akkor nem igazán érte meg nekem befektetni bármilyen részvénybe revoluton keresztül, vagy kriptovalutába?
        Boldog lennék, ha valaki meg tudna nyugtatni afelől, hogy kifizetődő lesz. A nyereség utáni adózásról bennem is rengeteg kérdés felmerült, mint ahogy sok más embernek is a kommentek alapján. Viszont azt sem tartom ésszerűnek, hogy a Revolut elindítana egy ilyen lehetőséget az alkalmazáson belül, hogyha ennyire nem lenne hivatalos/ellenőrzött és ennyi buktató lenne benne. Abszolút kezdő vagyok a tőzsdézés terén, ezért hogyha valaki, aki már tapasztaltabb és volna ideje kisebb útmutatásra ezzel az egésszel kapcsolatban szívesen fogadnám segítségét!

        1. Részvény az ugyanúgy néz ki, mint bármely más bróker cégnél. (annyi nehézség van, hogy minden usd összeget át kell váltanod forintra egy excelben, nem csak a revolut, sok másik bróker cég sem teszi meg helyetted)
          Kriptovaluta az szívás, mint bármely más kripto platformnál. (kriptóról írtam egy másik cikkben, inkább svájci tőzsdén kereskedett ETP formájában éri meg megvásárolni amennyiben csak tartani akarod – veszteségek/nyereségek összevezethetőek)
          Tehát nem, nem a Revolut lesz az oka, hogy megérte-e vagy esetleg nem érte meg.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .