A SEPA azonnali átutalási rendszer (SEPA Credit Transfer Instant)

Magyarországon, bár nem olyan régóta működik, mégis úgy hozzászoktunk az azonnali átutalási rendszerhez, hogy az ország bankjaiban elérhető hagyományos eurós átutalási rendszer őskövületnek számít, hogy legkorábban másnapra teljesül az átutalásunk. Az én ismeretségi körömben nem ismeri senki sem ennek az Eurós változatát, sőt nem is hallottak róla. Szerintem ez teljesen érthető, hiszem az emberek döntő többsége csak forintot használ.

Azonban érdemes tudni, hogy már nagyon régóta (2015) áll fejlesztés alatt az SEPA rendszer alatt elérhető azonnali átutalási rendszer.

Mit érdemes tudni róla?

Míg Magyarországon kötelező volt minden az ország területén működő banknak csatlakozni hozzá, a SEPA Instant transferhez nem kötelező. Bizonyos szolgáltatóknál elérhető, míg másoknál nem.

MI a különbség a hagyományos és az azonnali átutalás közt?

A hagyományos átutalás (SCT – SEPA Credit Transfer) hasonlít a régi magyar átutalási rendszerhez, amikor nap végén történtek csak meg az átutalások a bankok közt. Euróban is csomagokban dolgozzák fel az átutalásokat, mivel több időzónában is elérhető, ezért nagyon nem tiszta, hogy mikor milyen feltételekkel teljesül egy átutalás.

Az azonnali átutalási rendszer (SCT Inst – SEPA Credit Transfer Instant) viszont azonnal utal. Amint bejut a megbízás a bankhoz, egyből megy elszámolásra.

Mely országokban elérhető?

Nem csak az EU-ban elérhető az azonnali átutalási rendszer. Az EU tagállamain kívül, Svájc, Liechtenstein, UK, Vatikán, Andorra, stb.. (Szerbiában, Ukrajnában nem). Azonban eddig még csak 22 országból van legalább 1 pénzintézet amely csatlakozott hozzá.

Vannak limitek?

Igen, az Eurós azonnali átutalásnál is van limit, ez jelenleg 15 000 €. Az e feletti összegek továbbra is a hagyományos elszámolással kerülnek átutalásra.

Mit jelent, hogy azonnali?

A magyar átutalási rendszerhez nagyon hasonlóan, 10 másodpercen belül, az év minden napján kell teljesülnie a tranzakciónak.

Mely bankoknál/fintech-nél tudok élni az EUR azonnali átutalással?

Jelenleg Magyar bankoknál nem elérhető, ellenben a Magyarországról elérhető Revolutnál és Transferwise-nál már igen. A Revolutnál egyéni IBAN számot kapsz, mintha bankszámlád lenne, a kimenő utalások is a te nevedről mennek, Transferwise-nál ebben nem vagyok biztos, azonban egyiküknél sincs semmilyen banki betétvédelem a betétekre. Itt elérhető a bankok/pénzintézetek listája, melyek támogatják.

Van publikus részletes leírás róla?

Hogyne lenne, saját weboldala is van. Akit érdekelnekl a legapróbb részletek is, ezen a weboldal tud utána olvasni: https://www.europeanpaymentscouncil.eu/

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .