Befektetés P2P hitelezők kötvényeibe #2

2019 decemberben vásároltam Mogo és IuteCredit kötvényeiből. Jelenleg ez a két P2P hitelezésben érdekelt cég kötvényei érhetőek el a Frankfurti tőzsdén.

Első körben úgy gondoltam érdemes megnézni, hogy hogyan teljesítettek ezek az elmúlt 9 hónapban.

Nos, a Mogo kötvényei a márciusi pánikban nagyon bezuhantak, sajnos ott nem vásároltam belőle, pedig nagyon jól járhattam volna (55€-ig esett(!), most 88,5€, +60%), helyette csak tartottam a jelenlegi pozíciómat. Ezek a kötvények évente 2x fizetnek kupont, január és július, ezek időben meg is érkeztek. Az árfolyamuk jelenleg a beszerzési árfolyam alatt van, IuteCredit 101€->95€, Mogo 93,93€->88,5€. Azóta viszont nem csak a kupon segített az árfolyam veszteség elviselésében, de a forint gyengülése is, ha bármilyen forintos befektetéssel hasonlítom össze. Forintban számolva a Mogo kötvények most tartanak 9.5% hozamnál (ennyi az eurós kupon hozama), az IuteCredit kötvénye meg 13.6% hozamnál tart. Gyakorlatilag amennyit gyengült a forint annyit esett a kötvények árfolyama. Részemről ez teljesen elfogadható.

Részletesen:

 

 

 

 

 

 

 

 


Továbbá még a DelfinGroup-nak vannak kötvényei 14%-os kuponnal, azonban ezek csak a Nasdaq Riga First North tőzsdén érhetőek el.

Valamint a CreditStar júliusban bocsájtott ki (EE3300001692) 13% – 12hó – 7.5M€ értékben és (EE3300001700) 14% – 18hó – 15M€ értékben kötvényeket, melyek ugyancsak a Nasdaq Riga First North tőzsdén érhetőek el.

Sajnos a Nasdaq Riga First North a Degiro-ról nem elérhető, az Interactive Brokersnél elérhető, de kötvényeket csak telefonos megbízással lehet adni, nincs kereskedés. Ezért sajnos ilyenekkel nem rendelkezem.

Az előző cikkemben írtam a Bondora Go&Grow-ról. Amennyiben ma választanom kellene, hogy kötvényt vásároljak másfélszer, vagy kétszer akkora hozam ígérettel, vagy a Bondora Go&Grow-ba rakjam a pénzem, akkor minden bizonnyal a likviditás alapján hoznám meg a döntést. Amennyiben teljesen likvid befektetést keresnék, akkor Bondora, ha hosszú távú magas hozamot keresnék, akkor kötvény.

Fontos, hogy ez nem befektetési tanács, csak a saját tapasztalatom, véleményem.

2 hozzászólás

  1. Hello
    Bondoraba fektetni mennyire legális Magyar állampolgárnak?
    köszik

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .