Befektetés a Revolut-ba #4

20172018, és 2019-ben is írtam a Revolut-ba való befektetésemről. Azóta ismét sok víz lefolyt a Dunán, szóval nézzük hova jutottunk. A legutolsó 2018 tőkebevonás óta újabb tőkét nem vontak be a cégbe 2019-ben, pedig egy éve is erről pletykáltak. Most viszont megtört a jég és 500 millió USD-t vontak be a cégműködésbe, az új cégérték kb. 5 milliárd USD (tőkebevonás előtt, azaz 3,86 milliárd GBP). Az új részvény árfolyam az én kalkulációim szerint 3.73×31.65=118.0545 GBP. 93.93GBP lett a végleges árfolyam. Ez nem kevesebb, mint 1277% 996% hozam azoknak, akik 2017-ben, és 273% 196% hozam azoknak akik 2018-ban, vagy később vásároltak a másodpiacon a részvényekből. Nekem a 2019 Novemberi felfüggesztésig sikerült több, mint megdupláznom a részvénycsomagomat a másodpiacon. Sajnos minden alkalommal csak 1 vétellel, 981 GBP-vel, azaz 31 részvénnyel tudtam növelni az állományt, mert akkora volt rá a kereslet, hogy a scriptem segítségével sem tudtam 2 vételi ajánlatot lecsapni. Szóval aki még 2017-ben, nem prémium ügyfélként vásárolt 994 GBP-ért 116 részvényt, az 360 HUF körüli GBP árfolyamnál tehette ezt meg. Azóta a GBP már 400 HUF környékére emelkedett, tehát azon is keresett még egy kb. 10%-ot, mely szinte elhanyagolható, viszont azt a 10%-ot a hozamon is megkereste! 🙂 (kamatos kamat!) Most, hogy 13 694 10896 GBP-t ér a részvénycsomagja, forintban 1430 1210% hozamot realizálhat, szemben a GBP-s 1277 996% hozammal. Forintban számolva kb 360 ezer forint befektetése ma 5,47 4,36 millió forintot ér! (A számításaim azért lehetnek esetleg hibásak, mert rendszeresen USD-t vont be a cég a működésbe, viszont a cég nem amerikai cég, tehát Angol font szerint kell véleményem szerint számolni ezeket az értékeket. Ha ez változna, akkor korrigálom ezt a cikkemet Javítottam!)

Gratula annak a 25 magyarnak aki velem együtt befektetett! 🙂

Na de hova jutott a Revolut az elmúlt 3 évben:

  • Metál előfizetés/kártya
  • Eldobható (virtuális) kártya
  • Ingyenes USA részvény kereskedés (Magyaroknak is, 500kUSD-ig védett – SPIC)
  • Forint feltöltés kártyáról
  • Reptéri várók használatának megteremtése (Lounges)
  • Készülék és utas biztosítás (Device insurance and Overseas medical insurance)
  • Kripto kereskedés (Crpytocurrency)
  • Elkülönített tárcák (Vault)
  • Direct debits EU-ban (kvázi csoportos beszedés)
  • Megtakarítási tárca (Savings vault – csak UK állampolgároknak egyelőre, 85kGBP-ig védett – FSCS)
  • 700 ezerről 10 millióra nőtt a felhasználószám
  • Apple pay
  • Nyitottak EU-n kívüli piacra is, Ausztrália, Szingapúr, és USA elindult (igaz csak béta).
  • Beépített hűségkártya funkció (még csak UK – Perks)
  • Egy rakás blokkolt számla/előfizetés, és erről rengeteg negatív cikk
  • Pletyka a pénzmosást megakadályozó algoritmus kikapcsolásáról

Továbbá sokan kihasználták, hogy a Revolut kártya feltöltése hitelkártyáról nem KP felvételnek számít, hanem vásárlásnak, és ez akár pénz visszatérítéssel is járt. Ezt a bankok fokozatosan bezárták, sőt, épp mostanában balhé volt abból, hogy bizonyos bankok mégis KP felvételnek könyvelték le, és fizethették a gyanútlan felhasználók a KP felvéttel járó büntetőkamatot. Ez várható volt, nem magyar specialitás.

Sokan azt gondolhatják, hogy itt az ideje realizálni a hozamot, és eladni a részvényeket. Véleményem szerint, ha kinyit a SeedRS-en a másodpiac, akkor is nagyon kevés vevő lesz. Talán majd 1 év múlva, ha látják, hogy jó irányba halad a cég akkor ismét megjelenhetnek a vevők. 2018-ben sem tolongtak a másodpiacon a vásárlók, csak akkor jelentek meg, mikor kiderült, hogy már 3 millió előfizetésnél tartanak. Szóval nem lesz könnyű kiszállnia annak, aki ki akar szállni. 2018-ban mondjuk volt egy kör a SeedRS befektetőinek, ha valaki akarta, felajánlhatta a részvényeit megvásárlásra az új befektetőnek. Meglátjuk lesz-e ismét ilyen lehetőség. Anno 444.340 részvényt értékesítettek a SeedRS-en. Akkori értéke 3,8 millió GBP volt. Bár sok részvény megfordult a másodpiacon, illetve nem tudjuk mennyit adtak el a befektetőnek 2018-ban, az én véleményem szerint egyáltalán nem szignifikáns, a részvények nagy része továbbra is ugyanazoknál az embereknél van. Ez a 3,8 millió GBP érték mostanra kb. 52 millió GBP-re hízott. Brutális számok ezek. Azonban egy világhálózattal rendelkező bank értékéhez képest még mindig sehol sem tartunk. Én továbbra is jelentős felértékelődésre számítok, viszont szerintem most már nem szabad abban gondolkodni, hogy 1-2 éven belül újabb tőkebevonás fog történni, és újra megtízszereződik az árfolyam.

Mik a tervei a cégnek:

  • 10 millió AKTÍV előfizető, és 5000 fős dolgozói létszám az év végéig
    5 éves terv: 100 millió előfizető.
    USA: 30 ezer előfizetővel folyik a béta program
  • Idei évben 24 országban szeretnének elindulni
  • Nem tervez hitelezést

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy hova tud eljutni a Revolut, Nik szerint még csak most jött el igazán a fintech ideje, amiben nagyon is lehet valami.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .