Mit kezdjünk a kripto valutánkkal?

Akik kevésbé jártassak a kripto világban általában azt a kérdést teszik fel, hogy azon kívül, hogy veszel és eladsz, vagy netalántán bányászol, mire mész vele? Mi lesz a hasznod belőle?

A világ nagy részén nem nagyon fogadnak el kripto pénzeket fizetéskor. Még a valutákkal/bankkártyákkal is sok helyen problémába ütköznek, nem ám hogy még krito pénzekkel foglalkozzanak.

Az előző Bison-os cikkemből is láthattad, hogy kripto pénzt vásárolni nem olcsó. A Bison-nál 0.75% a vétel, visszaváltod megint 0.75%, egy oda-vissza tranzakció 1.5%. És akkor még mindig csak a számládon van az euró, még további költségek is jöhetnek. A másik oka amiért megérheti felvenni hitelt a kripto devizád elzálogosításának terhére az az adózás. Jelen pillanatban Magyarországon sincs szabályozva a kripto deviza, tehát ugyanúgy adózik, mint ha bármi más szolgáltatásból hasznot húzol, egyéb jövedelemként. Ha beleszámoljuk az SZJA-t és SZOCHO-t, akkor elég komoly százalék jön ki. Tehát visszaváltani kripto devizát nem csak jelentős adóteherrel, de adózási fejfájással is jár, mivel be kell vallani.

Ezt a problémát megoldják a különböző kripto valuta kölcsönző platformok. A kripto valuta kölcsönzők úgy működnek kb., mint a zálogház. Fogod a kripto valutádat, berakod a zaciba (pl: inlock.io, nexo.io), amiért kapsz fiat valutát, amit el tudsz költeni a boltban. Természetesen a zacihoz hasonlóan itt is túlbiztosítják a hitelt, tehát több kripto valutát kell zálogba adnod, mint amennyi hitelt szeretnél kapni. Így biztosítják, hogy lehetőleg mindig megfelelő fedezet legyen a hitel mögött. Az inlock.io egész pontosan csak USDC, tehát USD fedezetű coinokkal működik, de a nexo-nál mást is elfogadnak. Mivel teljes fedezete van a platformnak a hitelre, nincs várakozás, a hitelt mindenféle bírálat nélkül megkapod. Mivel külföldről jön, ezért még a jövedelemarányos törlesztőrészlet számítást sem veszik figyelembe.

A hitel visszafizetése történhet (kamatostól) fiat devizában, vagy kriptoban is, amennyiben meg nem törlesztünk, akkor fogja a zálogház, eladja a fedezetet, és a hitelt nyújtó ki van fizetve.

További szempont lehet a kripto visszaváltással szemben ezeknek a platformoknak a használata, hogy amennyiben nem fiat deviza fedezetű hitelt veszel fel (USDC), hanem más kripto fedezetűt, akkor a kripto árfolyam mozgásból is profitálhatsz. Tehát ameddig te használod a fiat devizádat, addig a kripto árfolyama mehet felfelé, és így részesülsz a „profitból”. Persze ez sajnos fordított irányban is igaz.

Felmerülhet a kérdés, hogy honnan van fiat devizája ezeknek a platformoknak. Itt jönnek képbe a korábbról megismert P2P hitelező platformok. Például a nexo.io tulajdonosa a Credissimo, mely esetleg ismerős lehet a Mintos platformról. Tehát egyrészt a hagyományos P2P hitel platformokról szereznek fiat pénzt, másrészt a befektetők közvetlen ezekre a platformokra is fizethetnek be fiat pénzt, melyre kamatot kapnak. Mindezt úgy, hogy fedezve van a pénzük melyet kölcsön adtak.

Nexo.IO-nál elérhető hozamok:

Talán mondanom sem kell, hogy Magyarországon nem szabályos fiat devizát üzletszerűen kölcsön adni, tehát ez a lehetőség nekünk nem adatik meg. Azonban, ha van kripto pénzünk, akkor arra bármikor kaphatunk hitelt.

Mivel ezek a platformok ma már majdnem ugyanolyan KYC/AML, azaz Know-your-Customer/Anti-money-laundering, azaz ismerd az ügyfeled, és pénzmosás elleni szabályokat alkalmaznak, mint a bankok, ezért a bűnözőknek sem annyira triviális, hogy esetleg zsarolási kriptovalutát szedve hogyan jutnak felhasználható fiat devizához.

Összefoglalva véleményem szerint Magyarországon azoknak jók ezeknek a platformoknak a használata, akik:

-bányásztak kriptovalutát, és most már szeretnének a valós életben is profitálni belőle

-van kriptovalutájuk, de nem tudják mit kezdjenek vele

Ha nincs kriptovalutád, akkor szerintem ne vásárolj azért, hogy ide elhelyezd és annak terhére hitelt vegyél fel.

Azonban, ha nem Magyarországon élsz, és szeretnél a fiat valutádra is kamatot kapni, ráadásul ilyen kedvező feltételekkel, akkor javaslom ismerkedj meg a Nexo.io, illetve Inlock.io platformokkal (Persze van még nagyon sok másik is! Az Inlock amúgy magyar vonatkozású, bár a szabályozások miatt nem magyar cég.) Ha itthon élsz és van kripto valutád melyből szeretnél valós életben is hasznot húzni (felvenni hitelt), akkor úgyszintén.

Én nem bányásztam kriptot, továbbá sokkal olcsóbb forintban felvenni akár személyi hitelt, ezért még nem látom benne annyira a hasznot magamnak, de talán vannak olyanok itthon, akik másképp vannak ezzel. 😊

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .