Startup befektetések a koronavírus (COVID19) idején

Mi tagadás rendesen felfordult nem csak a mi életünk, de a startupok élete is. Míg egy-egy startup óriási löketet kaphatott a járványhelyzet alatt, mások nagyon megszenvedik.

Mit jelent ez már meglévő startup befektetésinkre vonatkozólag?

Ha olyan startupba fektettél be, mely jól jár a járványhelyzettel, akkor gratula! Sajnos nem sok ilyen van. A turizmust, vendéglátást érintő befektetések egyértelmű vesztesek.

Részemről, amely cég nagy nyertese ennek a helyzetnek az a Cheeky Panda! Már említettem Twitteren, hogy óriási löketet kapott a cég a wc papír felhalmozók által. Joggal merül fel sok emberben a kérdés, hogy tényleg jobban fogy a wc papír mint korábban, vagy ez csak átmeneti, és lesz majd egy nagy visszaesés? Véleményem szerint a fogyasztás növekedése indokolt. Az irodaházak, vendéglátó cégek, illetve azok a helyek, melyek céges működésben üzemelnek, azok nem a boltban veszik a wc papírt, hanem ipari mennyiségben, nagy beszállítóktól, teljesen más gyártótól/kiszerelésben. A kettő nem ugyanaz a piac. Azt a fogyasztást, amit eddig ezek a helyek lefedtek, hirtelen otthon kell megoldani, tehát boltból vásárolva. A Cheeky Panda is most újabb tőkebevonási kört indított, hogy még nagyobb tételben tudjon vásárolni a beszállítótól. Igen jól állnak a tőkebevonással. A Cheeky Pandába 2017-ben fektettem be először, akkor £4.23 volt az árfolyam, mely mára £36-re nőtt. Ha esetleg még nem fektettél be a SeedRS-en, de úgy érzed, hogy itt az ideje kipróbálni, akkor itt regisztrálj előrször.

Aztán jönnek a fintech cégek. Itt nem egyértelmű, hogy van-e hatással az eredményre a jelen helyzet. Szerintem például a Revolut-ra, mely egyfajta utazó-kártya, komoly hatással van. Persze a Revolut már korábban is új szolgáltatásokkal jelentkezett, mint pl. az ingyenes részvény kereskedés, mely pont kiegyensúlyozhatja a helyzetet. Sok online bróker cég nézett szembe hirtelen azzal a nehézséggel, hogy rengeteg új ügyfél próbál náluk számlát nyitni. Emiatt már sorba kellett állítani őket. Ezzel szemben a Revolut-on pillanatok alatt túl eshetünk a számlanyitáson. Kérdés, hogy vajon hányan élhettek ezzel a lehetőséggel? Végre lezárult a Revolut tőkebevonási köre, és kiderült az részvény árfolyam is, mely a korábbi kalkulációimat nem igazolták, csak £93.93 lett az árfolyam, de ez is 996%-os árfolyamnyereség.

A Royal Bank of Scotland máris úgy döntött, hogy bezárja a Bo digitális banki üzletágát, pedig csak novemberben indult. Ez jó hír a Revolutnak.

A Curve szerintem maximum ott szenved el veszteségeket, hogy esetleg kevesebbet költenek az emberek, viszont nem utazókártyának, hanem mindennapos használatú kártyának gondolnám a Curve-t. Legalábbis, én napi szinten használom. Szerintem ezen szolgáltatókat azzal tudjuk segíteni, ha többet használjuk a szolgáltatásukat, vagy ha eddig csak az ingyenes szolgáltatásukat használtuk, akkor előfizetünk a fizetős szolgáltatásra.

A freetrade egyértelmű nyertese a sok számlanyitással a helyzetnek. A freetrade tervez újabb tőkebevonást ebben a hónapban, hogy gyorsabb növekedésre kapcsolhasson. Hátha mondanak valamit az eddigi eredményekről is, kíváncsian várom.

Aztán jön a közlekedési szektor, autók és motorok. Sajnos szerintem mindegyikük kivétel nélkül szenved. Az Etergo App Scooter például most most jelezte, hogy pénzügyi és ellátási láncot jelentő problémáik vannak, emiatt tőkére lesz szükségük. Riversimple egyelőre hallgat, de nem lepődnék meg ha hasonló jönne.

A vendéglátás és turizmus nem tudom hogy fogja túlélni, a Humble Grape már jelezte, hogy problémái vannak. Félek az lesz, hogy nagyon sok cég bezár, majd egy új szereplő jön a helyükre.

A pénzügyi szektoron belül is a közösségi platformok úgy gondolom úgyszintén nehezebb helyzetbe kerültek. Az ingatlan szektorra specializált platformok, pl. Housers, Abudance Investment, British Pearl, Assetz Exchange stb… mind azzal szembesült hirtelen, hogy az emberek a bizonytalanság miatt nem akarnak további tőkét befektetni. Hiába növelték meg a kamatokat, annak ellenére sem. Így most likviditás problémáik vannak, melyet nem tudom, hogy hogy fognak tudni megoldani.

Szerintem nincs könnyű dolgok most a startupoknak, mégis az látszódik, hogy a jelenlegi tulajdonsok/befektetők megtesznek mindent azért, hogy támogassák a startupjaikat, és ha pénzre van szükségük, akkor adnak. Legalábbis erről árulkodnak a SeedRS-es tőkebevonások.

Egy szó mint száz, amennyiben startupokba fektettél eddig, valószínűsítem, hogy most sincs pénzügyi nehézséged, emiatt csak azt tudom javasolni, hogy segítsük ezeket a cégeket, akár tőkével, akár azzal, hogy többet használjuk/reklámozzuk a termékeiket.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .