Veszélyben a lakóingatlan befektetések hozama Magyarországon

Szerdai cikkében számolt be a Portfólió arról a javaslatról, mely szerint egy évben 120 vendégéjszakára korlátoznák a magánszálláshelyek működését, melynek értelmében egy évben csak négyhónapnyi vendégéjszakáért járó hozamot tudnak elérni a tulajdonosok.

forrás: pixabay.com

Megdöbbentő javaslatot fogadott el szerdán a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. A szállodákat képviselő szövetség lobbijának hatására a kormány elé terjesztették azt a javaslatot, melynek értelében egy évben 120 éjszakára fogadhatnak vendégeket a magánszálláshelyek.

A kormány ma dönthet a törvényjavaslatról, melynek beláthatatlan következményei lehetnek az egész ingatlanpiacra és a Magyarországon elérhető hozamokra egyaránt.

Nagyot bukhatnak a befektetők

Amennyiben életbe lép a szabályozás, akkor válaszút elé kerülnek azok az ingatlan befektetők, akik eddig főleg Airbnb és már szállásportálok segítségével hasznosították lakásaikat.

Az egyik lehetőség, hogy kombinálják az albérletet és a rövidtávú lakáskiadást, például májustól augusztusig, tehát a nyaraló szezonban kiadják szálláshelyként az ingatlant, szeptembertől áprilisig pedig albérletként hirdetik meg azt.

Ez több problémát is felvet. Az egyik, hogy leszűkül a célpiacuk, hisz szinte csak az egyetemisták jöhetnek számításba, a családosok nem fognak minden évben költözködni.

A másik probléma, hogy többet kell költeniük a lakásra. Szinte biztosan minden szezon előtt ki kell festetni, kisebb-nagyobb javításokat végezni a folyamatos használat miatt. Megnőnek tehát az amortizációs költségek.

Adminisztratív szempontból is macerás ez a felállás, ugyanis minden szezon után meg kell szüntetni a szálláshely üzemeltetése tevékenységet, és szezon előtt újra ki kell váltani a vendégkönyvet, mivel a magánszálláshely üzemeltetése tevékenység nem szüneteltethető, csak megszüntethető.

Lehetséges megoldás lehet rövidtávú kiadás helyett folyamatosan albérletként értékesíteni a lakást, ebben az esetben azért vaskos nyereségtől esik el egy Airbnb-s lakástulajdonos. Elég megnézni az árakat.

A nyári turistaszezonban egy havi albérlet árát egy hét alatt meg lehet keresni, ami azért jelentős különbség. A szobáztatás ráadásul nem jár folyamatos lakáshasználattal, normál esetben kevesebbet kell költeni az ingatlan állagának fenntartására.

Most képzeljük el, hogy lakások ezrei kerülnek be hirtelen az albérlet kínálati oldalára csak a fővárosban. Egyértelmű következménye az albérletárak drasztikus csökkenése, ezzel nehéz helyzetbe hozva a piacon hosszabb ideje jelenlévő szereplőket.

A hozamok csökkenése pedig az ingatlanárakra lesz negatív hatással. Csökkenő albérletárak mellett valószínűleg az ingatlanárak is lefelé fognak mozogni. Azok a befektetők, akik az elmúlt 1-2 évben vettek lakást, csúnyán nagyot bukhatnak.

A befektetési célú ingatlanvásárlás visszaesése borítékolható, sőt azok, akik nem kívánnak beszállni az albérletpiacra, inkább eladják lakásaikat. Ez a trend szintén az ingatlanárak csökkenését idézheti elő.

Fixhozam.hu vélemény

Nagyon meglepne, ha ezt a törvényjavaslatot elfogadná a kormány, hiszen egyértelműen a szabad piaci verseny ellen szól, gyakorlatilag kiszorítaná a piacról a kisebb szereplőket az év kétharmadára.

Ahhoz hasonlatos lépés lenne ez, mintha a kisboltok, vagy termelői piacok egy évben csak 120 napot lehetnének nyitva, hogy az év többi napján csak a Tesco, az Auchan és más szupermarketekben költsenek a vásárlók.

Kíváncsi vagyok, hogy mit szól ahhoz a versenyhivatal és az alkotmánybíróság, hogy a kormány ilyen szinten kíván beleszólni a piaci szereplők működésébe. Az biztos, hogy a magánszállást üzemeltetők szövetsége sem fogja szó nélkül hagyni ezt.

Nehéz helyzetbe kerülhetnek a munkavállalók és vállalkozók, akik ezeket a szereplőket szolgálják ki, például számlaképes takarítók, kertészek, gondnokok, ingatlankezelők, stb.

A szállásportálok is komoly bevételkieséssel számolhatnak, hiszen a szallas.hu, booking.com és hasonló oldalak kínálatában több ezer magánszálláshely szerepel. Amennyiben kimerítik a 120 napos üzemelést, kénytelenek lesznek lezárni a foglalhatóságot.

A kormány gyakorlatilag egyik kezével ad, a másikkal elvesz. A Kisfaludy pályázat keretein belül sok ezer magánszálláshely kaphat több milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a szobák felújítására, korszerűsítésére.

Ez a korlátozási javaslat ugyanakkor erősen korlátozná a magánszálláshelyek bevételeit, tehát azt a néhány millió forintot, amit egy apartman tulajdonos megkapna a pályázat alapján, a kormány el is venné ezzel az intézkedéssel.

Számos kérdést vet fel továbbá a javaslat abból a szempontból is, hogyan fogják tudni ellenőrizni a kiadott éjszakák számát. Egyáltalán ezt lakóegységenként, ágyanként, vagy a szálláshelyre vonatkozóan fogják nézni?

Az üdülővárosok önkormányzatai jelentős bevételhez jutnak az idegenforgalmi adóból, illetve az utána kapott állami támogatásból. Amennyiben korlátozzák a kiadható éjszakák számát, akkor gyakorlatilag az üdülőhelyek költségvetésébe is alaposan belenyúl a kormány.

Ezáltal a lakosság azon részét is negatívan érinti a javaslat, akik nem kimondottan érintettek a turizmusban. Kevesebb forrás juthat közérdekű fejlesztésekre, utak és járdák felújítására, egyéb korszerűsítési projektekre.

Öngólt lőhet a kormány az intézkedéssel

A tavaly bevezetett online adatküldés elvileg a gazdaság kifehéredését szolgálja, de ha leszabályozzák a kiadható éjszakák számát, azzal biztosan ellenkező hatást fog elérni a kormány. Sokan fogják inkább feketén kiadni a lakásukat, mint hogy lemondjanak az extra bevételről.

A koronavírus alatt mondhatni megállt a turizmus, súlyos bevételkiesést szenvedtek el a kisebb-nagyobb szereplők egyaránt. Nem hiszem, hogy a piac egyik szegmensének a korlátozása lehet a megoldás a fellendülésre.

A szállodáknak saját erőből kell megoldást találni a kieső bevétel pótlására, nem pedig a konkurencia kárára. Aki eddig nem engedheti meg magának, hogy szállodában üdüljön, az nem fogja tudni ez után sem.

Nem fognak többet keresni azzal a szállodák, ha a magánszálláshelyek csak az év egyharmadában fogadhatnak vendéget. Vissza fog esni a vendégforgalom, ezáltal csökken az ebből származó SZJA és IFA is, tehát az állam is bevételtől esik el.

A szakmai érdekképviseletek felveszik a kesztyűt

A javaslat kapcsán megkérdeztük Kanizsay György Bélát, a Hajdúszoboszlói Fizetővendéglátók Egyesületének elnökét, hogy mit gondol a tervezett intézkedésről.

Mit gondol a magánszálláshelyeket érintő 120 napos korlátozási javaslatról?

Szakmailag túlzónak, elhamarkodottnak és felelőtlennek gondolom. Bár nem vagyok jogász, de jogi szempontból is súlyos aggályokat vet fel, mint például versenykorlátozás és a vállalkozási jog korlátozása, összességében súlyosan befolyásolja ennek a szegmensnek a keresleti és kínálati oldalát egyaránt.

Ön szerint az intézkedés mennyiben segíti elő a szektor kifehéredését?

Véleményem szerint az idén január 1-től bevezetett online vendégnyilvántartó és adatközlő rendszer (NTAK – a szerk.), valamint a Kisfaludy pályázat ránk vonatkozó része ezt a célt szolgálja a vidéki szálláshelyek esetében.

A javaslat ötletgazdái és kimunkálói szerint azonban a budapesti lakáspiac teljesen átalakult, a befektetési célú ingatlanok jelentős részét rövidtávú lakáskiadásra, magánszálláshelyként hasznosítják.

Feltételezések szerint ezek a szálláshelyek nagy arányban szabálytalanul, engedély nélkül üzemelnek. Ennek következtében jóval a kereskedelmi szálláshelyek árai alá tudnak menni, hiszen kibújnak a különböző fizetési kötelezettségek alól.

Ön szerint ez a korlátozó javaslat megoldást jelenthet erre a problémára?

Véleményem szerint nem. Sokkal hatékonyabb lenne, ha felderítenék azokat a szálláshelyeket, amelyek az előbb említett módon üzemelnek. A jelenlegi javaslat mindenkit korlátozna, végül is a szabálytalanul üzemelők miatt büntetnék az ország összes magánszálláshelyének üzemeltetőjét.

Milyen eszközökkel tiltakozhatnak a magánszálláshely tulajdonosok a javaslat ellen?

Az általam képviselt tagság jelentős része ellenzi a javaslatot, ezért összefogva más városok hasonló szervezeteivel, minden lobbierőnket bevetjük a javaslat megakadályozására, azonban elsődlegesen szakmailag szeretnénk rávilágítani eme új rendelkezés hátrányaira.

Amennyiben mégis érvényben marad az új szabályozás, demokratikus kereteken belül azon leszünk, hogy a tisztességes magánszálláshely üzemeltetőkre nézve súlyosan hátrányos szabályozást mielőbb visszavonja a jogalkotó.

Eszközeink lehetnek pl. aláírásgyűjtés, szakmai fórumokon való fellépés, de hajlandóak vagyunk a végsőkig elmenni, akár az Európai Unió Bíróságához is.

Összefoglalás

Általános népharagot válthat ki mind a szolgáltatók, mind a fogyasztók részéről, ha egy évben 120 napra korlátozzák a magánszálláshelyek működését. A kormány nem avatkozhat bele ilyen szinten a piac működésébe, nem befolyásolhatja a kereslet-kínálatot.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találod, akkor kedveld be és oszd meg Facebook-on! Várom a véleményeket, tapasztalatokat a hozzászólásokban.

Kapcsolódó cikkek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.